در دو سال اخیر در برخی از مناطق زعفران خیز کشور به ویژه در استان خراسان رضوی گزارش شده است که در مواردی گل های زعفران به رنگ سفید شکوفا می شوند.
پس از برررسیهای اولیه در پژوهشکده زعفران تربت حیدریه، محققین به این نتیجه رسیدند:
خصوصیات فیزیکی و شیمیایی محیط رشد یعنی میزان تغییرات ph خاک بیشترین تاثیر در تغییر رنگ و یا ضعف رنگدانه در گلبرگ را دارد. تغییر ph همان اسیدیته شدن خاک یا آب میتواند باعث ضعف رنگدانه در نقاط مختلف گیاه به ویژه گلبرگها شود. در محیط خنثی که ph برابر هفت است رشد گیاه طبیعی بوده و غیر قابل تغییر است. با افزایش ph, خاک به صورت قلیایی در آمده و با کاهش ph, محیط رشد اسیدی و خاک اسیدیته خواهد شد که این امر موجب تغییر رنگ گل زعفران از رنگ بنفش، به رنگ زرد متمایل به سفید و صورتی متغیر می باشد.
پژوهشگاه زعفران تربت حیدریه، در نامه ای مبنی بر اینکه زعفران کاران کشور جهت آبیاری و رسیدگی به مزارع زعفران خود حتماً از مهندسین متخصص در حوزه کشت زعفران مشاوره بگیرند، در همین راستا تیم دهکده موفقیت برای مشاوره حضوری و تلفنی و برای پاسخگویی به سوالات شما عزیزان به صورت آنلاین و تلفنی آماده خدمتگزاری است.
ضعیف شدن کلاله زعفران و کیفیت نهایی محصول، یکی از خساراتی است که اسیدیته خاک به زعفران کاران وارد میکند و در نتیجه کلی، میزان رشد گل زعفران و محصول دهی و عملکرد زمین کاهش مییابد. سفید شدن گل زعفران در تمام زمین رخ نمی دهد و به تدریج در نقاط مختلف زمین ظهور می کند، اما کاهش محصول در کل زمین رخ میدهد.
از علائم اسیدیته خاک میتوان به مواردی چون: رشد کمتر برگهای زعفران، بیماری ویروسی موزاییک که با زرد شدن برگها همراه است، وجود پوسیدگی در پیاز و تولید بنه های دختری ریز، اشاره کرد. علل شیوع این عارضه: آبیاری نامناسب، وجود عوامل بیماری زا و نامتعادل بودن حاصلخیزی خاک از عوامل به وجود آمدن این عارضه هستند. این عارضه در طی چندین سال اتفاق می افتد و پیشنهاد کارشناسان دهکده برای جلوگیری از کاهش محصول دهی مزارع زعفران رسیدگی منظم و دقیق و گرفتن آزمایش خاک و آب برای تجویز صحیح کود میباشد.