مقالات   >   چگونه پیاز زعفران تولید کنم؟ ( با تکثیر زعفران و بانک پیاز پول بکار! )

چگونه پیاز زعفران تولید کنم؟ ( با تکثیر زعفران و بانک پیاز پول بکار! )

اگر شما از دسته افرادی هستید که زمین کوچکی دارید و به سودهای زیاد فکر می کنید پیشنهاد تولید بنه زعفران یا احداث بانک پیاز  پیشنهاد مناسب شماست!

با توجه به کم آبی که این سالها با آن مواجه هستیم اکثر کشاورزان در پی یافتن گیاهی جایگزین برای ادامه چرخه تولید مزارع خود هستند و باتوجه به آوازه ی سود آوری زعفران، کشت آن در سال‌های اخیر در مناطق مختلف ایران باب شده است.

گیاهی که با اکثر اقلیم ها سازگار است و شرایط موجود را می پذیرد؛ بهترین انتخاب کاشت گیاه زعفران می باشد!

با استفاده از روش های اصولی کشاورزی، زعفران در بسیاری از استانها حتی در شمال کشور نیز کشت شده است. زعفران برداشت شده در برخی از استان‌ها به مراتب کیفیت و مرغوبیت بیشتری از زعفران تولید شده در مشهد دارد؛ به همین دلیل است که تبلیغات گسترده ای برای کشت زعفران در بیشتر استانها دیده می شه و باتوجه به این حجم از تبلیغات افراد زیادی رو به کشت زعفران جلب کرده!

به همین دلیل پیشنهاد مشاوران زعفران دهکده موفقیت راه اندازی بانک پیاز زعفران در استان خودتان و برای همشهریان خودتان می باشد. با ما در ادامه همراه باشید تا د رمورد این شغل پرسود صحبت کنیم.

 

چطور تولید پیاز  سود بیشتری به من می دهد؟

در احداث بانک پیاز  هدف اصلی تکثیر پیاز زعفران می باشد؛ در این روش تولید کننده تمرکز خودش را به جای برداشت محصول به تولید بنه زعفران معطوف می‌کند و در نهایت یک تامین کننده میشود.

پیاز زعفران در طی جابه جایی و فعالیت های حمل و نقل از اقلیمی به اقلیم دیگر با تنش های محیطی مختلفی روبرو میشود. این تنش ها علت کاهش محصول در سال های اولیه است.

زمان زیادی لازم است تا بنه زعفران به شرایط اقلیمی جدید سازگاری پیدا کند و باید مدتی رو در بستر  کشت جدید بماند اما اگر کشاورز بذر اولیه را از خزانه پیازی که در شهر خودش قرار دارد تامین کند، تنش های اقلیمی به حداقل رسیده و موجب افزایش گلدهی در سال های اول میشود!

 

تولید پیاز زعفران

 

 

تکثیر پیاز زعفران

پیازهای زعفران به صورت تک جنسیتی و عقیم هستند. راه تکثیر و بچه زایی زعفران از طریق تقسیم شدن پیازهای آن می باشد. فرایند تکثیر پیاز های زعفران بعد از کاشت زعفران و پس از پایان برداشت گلهای آن در اواسط زمستان تا بهار اتفاق می‌افتد.

در این فرایند پیاز مادری تمام انرژی و مواد غذایی موجود در خود را به پیاز های دختری که به تازگی تقسیم شده‌اند منتقل میکند و خودش از بین میرود.

 

 

در طی فرآیند تقسیم از یک پیاز مادر دو تا ۵ پیاز دختری به وجود می آید. اگر پیاز های زعفران دختری درشت باشند و از ذخیره غذایی مناسبی برخوردار باشند، گلدهی مناسبی نیز در سال آینده خواهند داشت. این موضوع به نحوه رسیدگی به مزرعه، تغذیه خاک، رعایت اصول کشت و رعایت زمان دقیق آبیاری دارد.

 

 سود تولید بنه زعفران از کجاست؟

بالاتر گفتیم که در تولید پیاز  تمرکز بر روی تکثیر پیاز است بنابراین رسیدگی به پیازها متفاوت تر از نوع رسیدگی جهت برداشت زعفران است و حتما نیاز به تخصص و تجربه دارد. همین تفاوت سبب بارور شدن دوچندان پیازهای موجود در بانک بنه زعفران میشود.

اکثر کشاورزان بومی زعفران (زعفران کاران قدیمی) پیازهایی رو برای فروش ارسال میکنند که نهایت گلدهی را داشته و حالا با جا به جایی و ایجاد تنش پیاز، اکثر توان خودش را صرف مقاومت میکند و دیگه توانی برای گلدهی در سال بعد ندارد.

همین مسئله باعث میشود زعفرانکارانی که به تازگی به این حوزه وارد شدند در سال های ابتدایی  همه توان و سرمایه خود را صرف رسیدگی به مزرعه کنه تا پیاز های درون خاک بارور شوند.

با این وجود زمان را از دست داده و با کم تر شدن سال های برداشت، زعفران کار تازه وارد، زیان اقتصادی را تجربه میکند. تهیه پیاز از خزانه این مشکلات را به حداقل میرساند!

 

بیشتر بخوانید : کار در منزل با سرمایه ۵۰ میلیون 

چگونه پیاز زعفران تولید کنیم

نحوه کسب در آمد از مزرعه مادری چگونه است؟

برای احداث خزانه زمینی با متراژ 2000 متر به بالا مناسب برای کاشت پیاز است، با این تفاوت که میزان بهره بری از زمین 3 ساله می باشد و پیاز ها باید در سال دوم و سوم خارج شوند و به فروش برسند.
در اسفند ماه هر سال هر یک پیاز مادری که در بانک بنه زعفران کاشته شده است به 3 الی 6 پیاز دختری تکثیر میشود. میانگین بذر اولیه 2-4 برابر مقدار اولیه ی کشت در نظر گرفته میشود. با روش های تغذیه ای مناسب تکثیر و تجویز برنامه تغذیه ای به طور جداگانه، که نسبت به آزمایش خاک زمین مشخص میشود، این روند در طی دو سال ادامه پیدا می کند و  میزان بذر نهایی آماده فروش، تا 6 برابر مقدار اولیه خواهد شد.

میزان هزینه و درآمد تولید بنه زعفران چقدر است؟

با یک مثال میزان هزینه و در آمد بانک پیاز را حساب می کنیم:

اگر در 5000 متر زمین، 10 تن پیاز  بکاریم :

در سال اول به نسبت 3 برابر تقسیم شود، در سال دوم میزان پیاز موجود در مزرعه پیاز مادری به 30000 کیلو گرم که معادل 30 تن است می رسد. به نظر ما که شگفت انگیزه!
در سال دوم تکثیر با توجه به کاهش فضای در خاک، تکثیر پیاز  به 2 برابر میرسد؛ اما با این تفاوت که این مرتبه میزان بذر تکثیر شده از 30 تن محاسبه میشود و بانک شما حدود 60 تن پیاز  آماده برداشت دارد.

6 برابر وزن بیشتر، در دو سال!

عموما در حدود 25 درصد از مقدار نهایی پیاز تکثیر شده وزن و قوای بیشتری را دارند و مناسب برای کشت در محیط گلخانه هستند؛ مابه التفاوت قیمت آن با بذر سنتی به سه برابر هم میرسد.

جدول درآمد و هزینه تولید پیاز

 

جمع کل هزینه ها برای احداث 500 متر مزرعه مادری بنه = 73.600.000

با فرض:

قیمت بنه زعفران در سال 1400 : قیمت بنه زعفران کشت خاکی از 4000 تومان تا 7500 تومان در هر کیلوگرم بسته به درصد خاک و مرغوبیت پیاز متفاوت می باشد.

قیمت بنه زعفران گلخانه ای در سال 1400 : از 12000 تومان تا 17000 تومان قیمت گذاری شده است و میزان درصد رطوبت پیاز، وزن پیاز و سلامت پیاز در نحوه قیمت گذاری موثر است.

 

درآمد از بانک پیاز زعفران

توجه کنین که میزان در آمد در کم ترین حالت 435 میلیون تومان است با در نظر گرفتن این موضوع که در این دوسال قیمت افزایشی نداشته باشد!

البته که سود این کار بسیار شیرینه اما در هر مرحله از این کار نکاتی است که نیاز به مشاوره و راهنمایی دارد. و بدون اطلاعات لازم این میزان سود هرگز بدست نخواهد آمد.

احداث بانک بنه زعفران برای چه کسی مناسبه؟

برای زمین دارانی که متراژ زمین آنها پایین است و می خواند با همین متراژ پایین سود بالایی رو بدست بیاورند.
برای کسانی که توی منطقه آنها به تازگی کشت زعفران ترویج پیدا کرد است یا حتی مناطقی که کشت زعفران در آن امکان پذیر است اما اکثریت از آن اطلاعی ندارند!

اگر سوال دارید یا نیاز به راهنمایی دارین شماره تماستونو بگذارین تا مشاوران دهکده موفقیت باهاتون تماس بگیرند.

 

نام و نام خانوادگی(ضروری)

چگونه بنه زعفران تولید کنیم؟

بنه زعفران کاشته شده در بانک پیاز در تابستان غیر فعال و به اصطلاح در خواب می باشد و فعالیت خود را در پاییز و زمستان شروع می کند. اگر پیاز اولیه کاشته شده در بانک را پیاز مادری بنامیم؛ روی آنها جوانه هایی وجود دارد که رشد می کنند و پیاز های جدید را به وجود می آورند که به آنها پیاز زعفران دختری می گویند. پیاز های زعفران دختری تکثیر شده در بانک پیاز زعفران باید به خوبی و بر طبق اصول تغذیه، بارور می شوند تا به وزن مناسب برسند.

مهم ترین مرحله در احداث خزانه یا بانک بنه زعفران تقویت پیازها با استفاده از برنامه های کودی درست و اصولی ( استفاده از کودهای مناسب در ابیاری و محلول پاشی زعفران ) می باشد. مشاوران ما در این مرحله به خوبی می توانند راهنمای شما باشند.

پیاز زعفران بزرگ

برای تولید به چه امکاناتی نیاز دارم؟

اولین و مهم ترین مورد زمین احداث خزانه می باشد:

ویژگی زمین مزرعه مادری زعفران

  1. زمینی برای احداث خزانه پیاز زعفران مناسب است که 6 سال از آخرین کشت زعفران در آن گذشته باشد.
  2. اسیدیته خاک خزانه 6.5 – 7.5 باشد
  3. هدایت الکتریکی خاک زمین حداکثر  3 دسی زیمنس باشد
  4. 3 سال بعد از کشت زعفران امکان کشت گیاهان غده ای مثل چقندر،سیب زمینی، پیاز، موسیر و… وجود ندارد.
  5. 100 متر از فاصله زمین مزرعه احداث خزانه زعفران، باغات، یونجه و گندم وجود نداشته باشد.
  6. در صورت اجاره ای بودن زمین حداقل سه سال قرارداد الزامی است.
  7. زمین خزانه باید به جاده نزدیک باشد.
  8. زمین دارای منابع ابی؛ قنات و چاه باشد.
  9. اب مورد نیاز بر هر دوره کشت 6000 متر مکعب که حداق 6 نوبت ابیاری را پاسخ دهد.
  10. استفاده از ابهای شهری و پس آبهای فاضلابی مورد تایید نیست.
  11. قبل  از کشت بافت خاک باید اصلاح شود و به لومی شنی نزدیک شود.
  12. میزان ماده الی خاک حداقل باید 1.5 باشد.
  13. ای سی (EC) اب کمتر از 2 دسی زیمنس باشد.
  14. در هر متر با توجه به ماده الی ذکر شده 100 الی 150 عدد پیاز کشت شود.
  15. عمق کشت نسبت به وزن پیاز تعیین شود.
  16. از کودهای تازه و طبق نامه انالیز استفاده شود.
  17. میزان آلودگی و آفات در زمین باید به طور دقیق سنجیده شود و در صورت لزوم آفات و بیماری ها رفع شود.

 

ویژگی پیاز برای احداث خزانه

  1. پیاز استفاده شده در خزانه بین 3-5 گرم وزن داشته و بنه نوزاد باشد.
  2. حداکثر جوانه فعال بنه 2% باشد.
  3. ناخالصی فیزیکی پیاز حداقل باشد و فقط نرمه خاک ارسال شود.
  4. جوانه انتهایی بنه زعفران مادری سالم باشد.
  5. بنه عاری از نشانه‌ی کنه  قارچ باشد.
  6. قبل از کاشت مراحل ضدعفونی پیاز زعفران انجام شود.
  7. پوشینه بنه ( پوشش قهوه ای رنگ اطراف پیاز ) سالم باشد.
  8. حداکثر وزن بنه ها در هنگام انتقال در کیسه های 10 کیلوگرمی باشد تا حرارات تولید نشود.

برداشت پیاز زعفران

پیاز خشکه کن:

در این روش برداشت پیاز زعفران بعد از خشک شدن کامل زمین به کمک کارگران ‌وسیله بیل و کلنگ یا در متراژهای بالا با تک خیش ردیف هایی که درآن پیاز کاشته شده را کنده و پیازها با دست توسط کارگران جمع آوری میشود. پیاز هایی که با این روش درآورده میشوند برای انتقال به مسافت های دور مناسب هستند.

پیاز تر کن:

در روش تر کنِ قبل از کندن پیاز زمین رو آبیاری میکنند و پس از گاورو شدن زمین را شخم میزنند، بعد پیازها با دست جمع آوری می شوند. با انجام آبیاری بنه رطوبت بیشتری را جذب میکند و وزن پیاز ها زیاد میشود. پیاز های خارج شده با این روش برداشت پیاز زعفران برای مسافت های کوتاه و انتقال های نهایتا 10 ساعتِ مناسب‌تر هستند اما در مسافت های طولانی مشکل ساز خواهد بود.

شروع کار احداث بانک بنه زعفران

اولین گام:

در انجام هر نوع کشت گرفتن آزمایش آب و خاک اولین گام می باشد؛ اهمیت تهیه آزمایش خاک در پرورش زعفران از جمله نکاتی هست که کمتر کشاورزی از آن اطلاع دارد.

در خزانه داری پیاز عمق و نحوه گرفتن آزمایش خاک کاملا متفاوت می باشد و به میزان فرسایش خاک و شیب مزرعه نیز توجه خاصی می شود. صحت نمونه برداری و یا اشتباه در نمونه برداری نتیجه آزمایش را کاملا تغییر میدهد لطفا به ای نکته توجه کافی نمایید.

در صورت وجود املاح مضر و مواد اضافه در ساختمان خاک، بافت خاک باید اصلاح شود و در صورت لزوم با تدابیر علمی میشود از راهکار هایی مثل حفر کانال جهت خروج املاح اضافه استفاده کرد. البته که این کار نیاز به راهنمایی و مشاوره گرفتن از افراد متخصص دارد.

گام دوم:

عمق شخم و آماده سازی زمین در دو سطح انجام می شود تا هر سطح به طور جداگانه برای کشت آماده شود. کلوخ شکنی و تسطیح زمین از مراحل بعد از شخم هست.
مقدار کود های مصرفی به کمبود ها یا بیش بود های عناصر موجود در خاک بستگی دارد و طبق نامه آنالیز خاک مشخص میشود، قیمت این کود ها براساس نوع برند انتخابی متفاوت است.
مهم ترین کودی که حتما لازم است به زمین داده شود، کود گاوی پوسیده شده است. در هر هزار مترمربع 5000 کیلوگرم معادل 5 تن به همراه ماده معدنی زئولیت به میزان 20% وزن کود معادل 1000کیلوگرم جهت پوسیده کردن استفاده میشود.

گام سوم:

در تولید بنه زعفران، میزان بذر مصرفی در هر 1000 متر 2 تن ( 2000 کیلوگرم) است که گاها این مقدار به 3 تن هم میرسد. در شرایطی که میزان بذر افزایش داشته باشد بنه های زعفران را دو سطح مجزا کاشته میشوند. کاشت پیازها در دو سطح مسئله ای مهمی است که توجه به آن میتواند روی بهره وری مالی تاثیر به سزایی داشته باشد.

در احداث بانک پیاز نیز بعد از تهیه پیازها باید عملیات سورت کردن پیاز ها و بعد عملیات ضد عفونی پیاز انجام می شود، در هر متربع 100 عدد بنه زعفران به صورت ردیفی باید کاشته شود.

دیگه همه چیز مهیا شده تا مرحله کشت به اتمام برسد!

رسیدگی و مراقبت از مزرعه پیاز مادری زعفران

طبق نیاز مزرعه و شرایط اقلیمی برای هر مزرعه جدول رسیدگی ( کوددهی زعفران + آبیاری + وجین + محلول پاشی ) مجزا با توجه به نتیجه آزمایش خاک و طبق نظر مشاور باید تجویز شود. استفاده از بهترین کودها و همچنین زمان کود دهی زعفران بسیار در تولید پیاز های زعفران با اهمیت است.

مزایای احداث خزانه بذر زعفران چیست؟

اولین و مهم ترین مزیت این کار حذف واسطه های خرید بنه زعفران است.

دومین مزیتی که به دنبال مزیت اول احداث بانک پیاز اتفاق می‌افتد این است که با کوتاه شدن دست واسطه ها امکان سوء استفاده نیز کاهش پیدا می‌کند.

سومین مزیتی که احداث بانک در هر شهر دارد این است که مشتری میتواند با دیدن کیفیت بنه زعفران خزانه شما خرید مطمئن تری داشته باشد و با دلالان برخورد نکند.

چهارمین مزیتی که احداث خزانه بنه زعفران دارد این است که وقتی در هر استان مزارع زعفران وجود داشته باشد، هزینه ی حمل و نقل انتقال پیاز برای مشتری کاهش پیدا میکند؛ بنابراین زعفران کار تازه کار به دنبال استان های دیگه برای خرید نمی رود و خب برای صرف هزینه کمتر حتما از شهر و استان خودش خرید می کند.

احداث خزانه بنه زعفران تا حالا انجام شده؟

البته که اگر شما احداث خزانه را انجام بدید جزو اولین افراد خواهید بود؛ اما اولین نفری که تولید بنه زعفران انجام داده نیستید! در سالهای گذشته کشاورزانی بودن که مزرعه مادری احداث کردند؛ اما تعداد آنها انگشت شمار است. شما میتونین اخبار مربوط به احداث خزانه بنه زعفران را در خبرگزاری های مختلفی مثل باشگاه خبرنگاران جوان، ایانا و مدپلنت مشاهده کنید.

    دیدگاه های شما

  1. elahe گفت:

    سلام پیاز زعفران رو چطور تولید کنیم از کی میشه شروع کرد

  2. اسد گفت:

    سلام خوبین من میخوام پیاززعفرون تولید کنم چیکار باید کنم؟ چیا میخواد؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما لطفا فرم مشاوره رو تکمیل کنید یا با مشاوران ما تماس بگیرید

  3. محمد گفت:

    سلام تولید کردیم این پیاز زعفرونارو شما میفروشین یا میگید کجا بفروشیم کسی هست بخره

  4. مبینا گفت:

    سلام خوبین به روش گلخونه ای میشه پیاز زعفران تولید کرد

  5. armin گفت:

    سلام تو هر هزار متر چقدر تولید میشه کرد و تو این روش پیاز زعفرون گل میده؟ بانک زعفرون وام بهش تعلق میگیره؟

  6. یاسین گفت:

    سلام تولید پیاز زعفرون سودش بیشتره یا تولید زعفرون

  7. عبادالله ضحاکی گفت:

    با سلام و احترام . تشکر از توضيحات شفاف و خیلی خوب شما .
    فقط یه سوال داشتم که خواستم بدونم فصل آبیاری و تعداد آبدهی در یک سال چند مرتبه مزرعه نیاز به آبیاری دارد و روش غرق آبی مفید است یا بارانی وسلام لطفا راهنمایی بفرمایید

    • دهکده موفقیت گفت:

      درود مخلصیم، ابیاری گلاب در مهرماه، ابیاری زاج اب در ابان ماه، ابیاری باراب در اسفند ماه، ابیاری اسفند ماه زرداب، و سه نوبت محلول پاشی، لطفا مقاله ابیاری زعفران رو مطالعه کنید

  8. نوعی گفت:

    سلام میشه داخل زمینی که تا حالا هیچ کشتی صورت نگرفته هم پیاز زعفرون تولید کرد؟

    • علی رضا صادقی زاده گفت:

      درود بر شما بله اما ابتدا لازمه ازمایش خاک تهیه کنید