مقالات   >   علت سفید شدن گل زعفران

علت سفید شدن گل زعفران

سفید شدن گلبرگ زعفران

در دو سال اخیر در برخی از مناطق زعفران خیز کشور به ویژه در استان خراسان رضوی گزارش شده است که در مواردی گل های زعفران به رنگ سفید شکوفا می شوند. پس از برررسی‌های اولیه در پژوهشکده زعفران تربت حیدریه، محققین به نتایجی رسیدن که در این مقاله به آن می پردازیم.

عارضه سفید شدن گلبرگ زعفران

خصوصیات فیزیکی و شیمیایی محیط رشد یعنی میزان تغییرات ph خاک بیشترین تاثیر در تغییر رنگ و یا ضعف رنگدانه در گلبرگ را دارد.

تغییر ph همان اسیدیته شدن خاک یا آب می‌تواند باعث ضعف رنگدانه در نقاط مختلف گیاه به ویژه گلبرگها شود. در محیط خنثی که ph برابر هفت است رشد گیاه طبیعی بوده و غیر قابل تغییر است. با افزایش ph، خاک به صورت قلیایی در آمده و با کاهش ph, محیط رشد اسیدی و خاک اسیدیته خواهد شد که این امر موجب تغییر رنگ گل زعفران از رنگ بنفش، به رنگ زرد متمایل به سفید و صورتی متغیر می باشد.

پژوهشگاه زعفران تربت حیدریه، در نامه ای مبنی بر اینکه زعفران کاران کشور جهت آبیاری و رسیدگی به مزارع زعفران خود حتماً از مهندسین متخصص در حوزه کشت زعفران مشاوره بگیرند، در همین راستا تیم دهکده موفقیت برای مشاوره و پاسخگویی به سوالات شما به صورت حضوری و تلفنی و آنلاین آماده خدمتگزاری است.

ضعیف شدن کلاله زعفران، عارضه سفید شدن گلبرگ زعفران و کاهش کیفیت نهایی محصول، یکی از خساراتی است که اسیدیته خاک به زعفران کاران وارد میکند. در نتیجه، میزان رشد گل زعفران و محصول دهی و عملکرد زمین کاهش می‌یابد. سفید شدن گل زعفران در تمام زمین رخ نمی دهد و به تدریج در نقاط مختلف زمین ظهور می کند، اما کاهش محصول در کل زمین رخ میدهد.

از علائم اسیدیته خاک میتوان به مواردی چون: رشد کمتر برگهای زعفران، بیماری ویروسی موزاییک که با زرد شدن برگها همراه است، وجود پوسیدگی در پیاز و تولید بنه های دختری ریز اشاره کرد.

سفیدی گلبرگ زعفران

علل شیوع عارضه سفید شدن گل زعفران

  1. آبیاری به شیوه نامناسب و یا عدم رعایت زمان دقیق ابیاری زعفران
  2.  وجود آفات زعفران یا بیماری مختلف
  3.  نامتعادل بودن حاصلخیزی خاک

عارضه سفید شدن گلبرگ زعفران به مرور و در طی چند سال اتفاق می افتد و پیشنهاد کارشناسان دهکده برای جلوگیری از کاهش محصول دهی مزارع زعفران رسیدگی منظم و دقیق و گرفتن آزمایش خاک و آب برای تجویز صحیح  خرید کود زعفران میباشد.

افزایش محصول در مزارع زعفران

گوگرد در کشاورزی نقشی به سزا دارد، از تاثیر گوگرد در تغذیه و چرخه عناصر تغذیه خاک، حیوانات و گیاهان به عنوان عنصر حیاتی یاد می شود. هر گاه به میزان کافی در خاک و نموی ریشه گیاه گوگرد وجود نداشته باشد رشد گیاه و پیاز زعفران متوقف خواهد شد.

در نتیجه این کمبود میزان محصول و کیفیت نهایی محصول به ویژه مزارع زعفران کاهش پیدا میکند. در سال ‌های اخیر علائم عارضه سفید شدن گلبرگ و کاسبرگ زعفران و کمبود گوگرد در انواع گیاهان و زمین های زراعی، به ویژه زمین های زراعی زعفران در منطقه خراسان بیشتر مشاهده گردیده است، به همین دلیل اهمیت گوگرد و استفاده از آن در سال‌های اخیر بسیار بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

گل سفید زعفران

گوگرد و تاثیر آن گیاه

  1. کاهش مصرف گوگرد برای کنترل انواع قارچ ها و حشرات گیاهی
  2.  استفاده و جایگزین شدن کود ها و قارچ کش ها
  3.  افزایش سطح تولید محصولات

برخی از عواملی هستند که سبب مصرف بیش از حد عناصر موجود در زمین و کمبود برخی عناصر دیگر در خاک شده است. یکی از فواید زعفران به دلیل داشتن انواع آمینو اسید های مختلف ویتامین ها از گیاهان دارویی دیگر متمایز شده است.

گوگرد و تاثیر آن در خاک

کمبود گوگرد معمولاً در خاک های شنی و رسی که تحت شرایط بارندگی بیش از حد قرار دارند بیشتر مشاهده می‌شود ولی کمبود گوگرد به طور کل مختص به این شرایط و این اراضی نمی باشد. گوگرد برخلاف برخی از مواد آلی دیگر اثرات مسموم کننده بر روی خاک باقی نمی گذارد. در خاکهای رسی اگر مقدار سدیم بیش از حد باشد، ذرات رس منتشر می‌شود و خاک حالت چسبندگی پیدا می کند.

پس از آبیاری سطح خاک خشک شده، ترک های سخت و غیرقابل نفوذ آب و هوا می‌شود که به اصطلاح به آن سله می‌گویند. به طور خلاصه گوگرد از عناصر ضروری رشد و نمو گیاه است و همچنین عامل تقویت خاک نیز میباشد. گوگرد در ساختمان بتامین، بیوتین، اسیدهای آمینه گوگرددارو در فعال کردن بسیاری از آنزیم ها، ساخت پروتئین نقش کلیدی را ایفا می‌کند؛ همچنین کاهش سمی بودن عناصر سنگین در خاک، گیاه و باعث کم شدن میزان ph و اسیدیته خاک می شود.

گوگرد را می توان عاملی مناسب برای کنترل ph خاک و اسیدی شدن خاک، در خاک های آهکی، سدیمی و شور استفاده کرد.

خلاصه کلام:

کمبود گوگرد در خاک ها موجب از دست رفتن و ساخته نشدن اسیدهای آمینه می شود که زیرساخت تولید پروتئین در کلاله زعفران را فراهم می کند. علائم کمبود گوگرد و ازت در گیاهان به علاوه در پیاز زعفران به طور یکسان نمایان می شود. با این تفاوت که کمبود ازت برگهای پایینی و کمبود گوگرد در برگهای جوان با ایحاد زردی و رنگ پریدگی مشاهده میشود.

    دیدگاه های شما

  1. محمدیان گفت:

    من قبلا گل سفید زعفران نداشتم تو مزرعه ام الان چند ساله که کشت دارم ولی امسال این مشکل به وجود اومده و بیشتر گلام سفید شدن. اصن عطر و طعم قبل رو ندارن باید چیکار کنم؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما این اتفاق تدریجی میوفته دیگه به همین دلیل هست که اصرار بر گرفتن آزمایش خاک می کنیم. لطفا با کارشناسان ما تماس بگیرید.09302999768