مقالات   >   تاثیر شوری آب و خاک بر رشد پیاز زعفران

تاثیر شوری آب و خاک بر رشد پیاز زعفران

تاثیر شوری آب وخاک بر زعفران

یکی از سوالاتی که اغلب پرسیده میشود تاثیر آب شور برای زعفران است. توی این مقاله به این موضوع می پردازیم  که زعفران را در خاک شور می توان کشت کرد؟ یا زعفران را با آب شور می توان آبیاری کرد؟ در ابتدا ببینم که در چه صورت به خاک یا آب شور می گویند؟

شوری آب و خاک چیست؟

به وجود نمک ها در آب و خاک کشاورزی شوری می گویند. نمک به طور طبیعی در خاک، آب های سطحی و زیرزمینی وجود دارد. اگر این نمک ورودی به خاک ویا آب کشاورزی از طریق سیلاب ها یا آب باران، از نمکی که از طریق زهکشی آب از منطقه ریشه خارج می شود بیشتر باشد شوری خاک را به وجود می آورد. رایج ترین نمک در آب و خاک های کشاورزی که موجب بروز مشکل می شود، نمک سدیم کلرید است.

عناصر دیگری هم میتواند موجب شوری خاک شوند مانند: منیزیم، کلسیم، پتاسیم و… گاها باعث شوری آب و خاک می شوند.

متاسفانه شوری ابتدا محصول را تحت تاثیر قرار می دهد و سپس علائم آن در زمین آشکار می شود.

از علائم و نشانه های شوری خاک و آب که عموما می توانیم ببینیم پژمردگی برگ های گیاه می باشد.از علائم شوری آب زعفران و دیگر گیاهان می توان به کمرنگ شدن برگهای سبز رنگ اشاره کرد که با پوسته پوسته شدن و سوختن نوک و لبه های برگ همراه است ودر شرایط حاد منجر به از بین رفتن‌ گیاه می‌شود.

حتی در مواردی که بنه زعفران در خواب است، ریشه همیشه در حال جذب آب از خاک هست. در ابیاری زعفران با آبهای شور، پیاز زعفران برای جذب آب و رطوبت مورد نیاز از خاک باید انرژی بیشتری صرف کند و همین امر رشد پیاز زعفران را کاهش میدهد.

تاثیر شوری آب برای زعفران

پیاز زعفران برای رشد نیاز به آب دارد.  این آب را از منافذی که بین خاک وجود دارد جذب می کند وزمانی که غلظت نمک در اطراف ریشه بالا باشد و نمک اطراف ریشه را فرا گیرد، جریان آب معکوس می شود. معکوس شدن جریان آب به این صورت است که، آب از ریشه به خاک جریان خواهد داشت.

به معنای ساده کلمه خاک آب را از ریشه پیاز زعفران جذب می کند و پیاز زعفران رطوبت خود را به تدریج از دست می‌دهد و دچار استرس کم آبی می‌شود.

به طور کلی تاثیر شوری آب برای زعفران در چهار مرحله شرح داده میشود:

جذب آب توسط پیاز کاهش پیدا کرده و در محصول و گلدهی تنش آبی ایجاد می شود و منجر به نابودی پیاز و کاهش محصول هم میشود.
در موارد حاد که گیاه بیش از حد نمک جذب میکند گیاه به اصطلاح سمی شده و سبب ایجاد خسارت می شود.
محلول پاشی با آب های شور و اسپری آب های شور توسط آبپاش بر روی محصولات منجر به سوزاندن لبه های برگ ها میشود و بخشی از تغذیه بنه زعفران که از طریق برگ ها صورت میگیرد با مشکل ‌مواجه میشود.
وجود نمک سدیم کلرید در آب آبیاری به جز سوختن برگ ها منجر به برآمدگی یا تاول گیاهی بر روی بنه زعفران می شود.

نحوه اندازه گیری شوری آب و خاک

بهترین راه جهت تشخیص میزان شوری آب و خاک گرفتن آزمایش خاک می باشد، گاهاً با استفاده از ابزارهای ایسی متر  دستی (EC METER) نیز می توان مقدار شوری آب و خاک را تشخیص داد.

به طورکلی شوری خاک با پارامتری به نام EC یا هدایت الکترونیکی سنجیده می شود.

عموما اگر شوری آب برای زعفران زیر 2000باشد پیاز زعفران می تواند در آن رشد کند

 آنالیزآب و خاک زعفران

اگر آزمایش خاک کشاورزی را انجام دهید بخش اندازه گیری EC (ای سی) را به شما نشان می دهند. همانطور که در نمونه برگه ذیل می بینید ECبرابر با 2.7 است که یعنی خاک و آب شور نیست و برای کشت زعفران مناسب است.

 راه کار هایی جهت کاهش اثرات شوری آب و خاک در کشت زعفران

 ۱.نوع خاک و زهکشی

در استفاده از آب شور برای زعفران خاک باید از زهکشی مناسبی نیز برخوردار باشد تا با آبشویی و جابه جایی نمک به سمت پائین نمک را از ناحیه ریشه زایی خارج کنیم، آبشویی در خاک های شنی به راحتی انجام‌می‌شود و در آب‌های رسی بسیار سخت تر می‌باشد.

 ۲.نوع آبیاری و زمانبندی

آبیاری های سنگین و بارندگی نیز با آبشویی به خارج شدن نمک از ناحیه ریشه زایی کمک میکند. عملیات آبیاری بایستی در پایین ترین دما در طول شبانه روز انجام شود تا تبخیر به حداقل برسد.

با تداوم در آبیاری غلظت نمک در ناحیه ریشه زایی مداوم در حال تغییر خواهد بود.با خشک شدن خاک غلظت نمک افزایش می‌یابد، در نتیجه رطوبت خاک از دست می‌رود.

در آبیاری قطره‌ای تبخیر به حداقل می‌رسد و این روش روش نسبتاً بهتری برای آبیاری پیاز زعفران در شرایط شوری میباشد. در آبیاری قطره ای رطوبت در اطراف ریشه همیشه حفظ می شود و آبشویی در این روش پایدار می باشد به همین دلیل اثرات شوری کاهش پیدا میکند.

 آبیاری سطحی با آب‌های شور موجب افزایش غلظت نمک در خاک و اطراف ریشه میشود.

 3.کوددهی

استفاده از کودهای حاوی سدیم کلرید تاحد ممکن کاهش یابد و یا در موارد حاد استفاده از آن حذف شود.

 ۴.حساسیت به دوره رشد

پیاز زعفران در دوره رشد نسبت به سایر دوره های زندگی خود از حساسیت بیشتری برخوردار است، اکثر آبياری نیز در این دوره انجام می‌شود پس به آب دهی در دوره رشد پیاز زعفران حساس باشید. 

 ۵.شکل ریشه و شوری

هرچه ریشه گیاه سطحی تر و کوتاه تر باشد غالبا نسبت به شوری مقاوم تر خواهد بود، ریشه پیاز زعفران نیز سطحی و کوتاه است اما در جهت افزایش بهره بری باید به نکات فوق توجه ویژه داشت.

 

ورود به صفحه آموزش کشت زعفران در خاک

هر سوالی در مورد دوره ی آموزشی کشت زعفران در خاک یا آموزش کشت زعفران گلخانه ای داری با ما در میون بگذار!

نام و نام خانوادگی(ضروری)
این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

 محلول پاشی زعفران با آب شور

استفاده از آب پاش برای اسپری آب شور در هنگام محلول پاشی خطائی هوشیارانه است و باید از انجام آن پرهیز کرد.

همان طور که گفته شد وجود نمک بر روی برگ های پیاز موجب سوخته شدن برگها و همچنین موجب بسته شدن روزنه های هوایی یا منافذ روی برگ ها که جذب عناصر ریز مغذی را انجام میدهند میشود. در نتیجه عمل برگشت عناصر که بخش مهمی از تغذیه پیاز زعفران را تامین میکند دچار اختلال خواهد شد.

 

    دیدگاه های شما

  1. سلطانی گفت:

    khake shoor barmigarde?

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود برشما شوری خاک به معنی اینه که در محیط ریشه نمک بیش از اندازه اس و اگر این نمک شسته شود و به عمق بره ممکنه که شوری حل بشه

  2. عمار گفت:

    سلام آب مزرعه من شور هست و پی اچ خاک 7.5 هست میتونم زعفرون کشت کنم تو این خاک؟

    • علیرضا صادقی زاده گفت:

      سلامبله زعفران به عمل میاد و با اصلاح اب و خاک میتونید میزان بهره بری و برداشت زعفران رو بالا ببرید

  3. ابوالفتح گفت:

    سلام شوری زمینم 4000 میتونم کمش کنم توش زعفرون بکارم؟

  4. ابولفضل گفت:

    سلام شوری زمین رو می‌تونیم کم کنیم بجز ابشویی راهی هست یا نه میگن تو شوری میشه زعفرون کاشت محصول خوب میشه تو ۱۰۰۰ متر چقدر زعفران میده