یکی از عمده مشکلات مزرعه داران رویش علفهای هرز است. مقابله و حذف علف های هرز زعفران امری ضروری می باشد. در این مقاله علفهای هرز زعفران را نامبرده، بهترین شیوه ی برای از بین بردن آنها را با یکدیگر بررسی میکنیم و بهترین علف کش زعفران را معرفی می کنیم.
در یک تعریف کلی هر گیاهی جز گیاه اصلی کشت شده – در اینجا زعفران است – در زمین دیده شود علف هرز است و باید با آن مقابله شود. در ادامه این مقاله علف های هرز مرسوم مزرعه زعفران و سموم علف کش زعفران هر کدام گفته شده است.
به همین دلیل لازم است علفهای هرز کاملاً و در هر زمان که مشاهده شد از بین بروند.
علفهای هرز مزرعه زعفران باتوجه به منطقه تفاوتهایی دارند اما به طورکلی به دودسته باریک برگ و پهن برگ تقسیم میشوند.
در مبارزه با علف هرز از چند روش میتوانید استفاده کنید:
— فیزیکی (وجین، مالچ)
— مکانیکی (شخم، سله شکنی)
— شیمیایی (استفاده از سموم علفکش زعفران)
در تحقیقی که توسط نشریه زراعت و فناوری زعفران منتشرشده وجین بهعنوان مؤثرترین روش برای کنترل علفهای هرز زعفران نام برده شده؛ در عین حال که عملکرد زعفران را کاهش نمیدهد ولی روش کنترل مناسبی برای علف هرز میباشد. اما نکتهای که در وجین وجود دارد غیراقتصادی بودن آن برای سطح کشت بالا است.
اما می توان با به کار بردن روش وجین در کنار سایر روش ها مثل استفاده از سموم علف کش زعفران یا روش های مکانیکی، آن را به یک روش اقتصادی تبدیل کرد و هم آسیب سموم را به مزرعه زعفران کاهش داد.
بنابراین بهترین روش کنترل علف هرز زعفران مدیریت تلفیقی مزرعه است؛ به این معنا که از تمامی روش های موجود برای مدیریت بهتر مزرعه بهره ببرید.
نکته! وجین حتماً باید قبل از گلدهی علف هرز انجام شود در غیر این صورت بذر علف هرز در تمام زمین پخش خواهد شد و کار مدیریت علف هرز زعفران را دو چندان خواهد کرد.
درآمد و هزینه ی کشت زعفران گلخانه ای را در مقاله ی دیگر ما بخوانید.
توصیه ما این است بعد از برداشت که پیاز زعفران در حال فعالیت و در دوره ی بیداری است از علف کش ها استفاده نشود؛ اما میتوان برای کنترل علف هرز از علفکش زعفران هم استفاده کرد.
برای علفهای هرز باریک برگی مثل جو موشی و علف پشمکی از گالانت، فوزیلید، فوکوس (به میزان 2 لیتردر هکتار) یا سوپر گالانت ( ۱ لیتر در هکتار ) استفاده کرد. سوپرگالانت بهترین علف کش زعفران در این دوره از زندگی زعفران می باشد.
برای کنترل علفهای هرز پهن برگ هم میتوانید از متریبوزین (به میزان ۷۵۰ گرم در هکتار) استفاده کنید.
اگر زمین زعفران هم علف هرز باریک برگ و هم پهن برگ دارد، برای کنترل هر دو نوع علف هرز نیز میتوانید از علف کش سوپر گالانت به همراه سنکور (به همان میزان ذکر شده در بالا) استفاده کنید.
اگر کاشت زعفران در باغچه انجام داید حتما قبل از سمپاشی توجه کنید که درختان در مرحله ی گلدهی و میوه دهی نباشند.
بهترین زمان سمپاشی زعفران بعد از انجام محلو پاشی ها و در اواخر اسفند میباشد. اما اگر پیش از شروع محلول پاشی مزرعه تعداد علف های هرز مزرعه از کنترل خارج شده بهتر است با نظر کارشناسان کشاورزی یک مرحله سمپاشی داشته باشید.
بهترین قدم و اولین قدم در کنترل و مدیریت علف هرز مزرعه پیشگیری می باشد این مرحله باید قبل از کاشت زعفران در زمین انجام گیرد. بذر علف های هرز ممکن است همراه با آبیاری و یا از طریق کانالهای آب وارد مزرعه شود پس بهتر است ورودیهای آب بهخوبی تمیز باشند.
یکی از راههای ورود علف هرز که کمتر به آن توجه میشود بذری است که از علفهای هرز حاشیه ی مزارع وارد زمین میشوند.
عمدهترین علت بروز علف هرز در زمین زعفران استفاده از کود دامی چندساله به جای کود پوسیده است.
دقت کنید که پوساندن سریع کود دامی باید طی گذر از مراحل فرآوری انجام شود. در طی این مراحل بذور علف هرز موجود در آن به طور کامل از بین میرود.
بهتر است قبل از کاشت از سموم علف کش های رانداپ (گلایفوسیت) و تو-فور-دی ( 24D ) استفاده کنید. اگر علف هرزی روی زمین باقی ماند با استفاده از شخم عمیق آن را از بین ببرید.
در زمان خواب پیاز زعفران که از اردیبهشت تا شهریور ادامه دارد، برای کنترل علف هرز مزارع میتوان از ادوات سبک استفاده کرد؛ چون گیاه زعفران در این زمان هیچ سبزینهای روی سطح زمین ندارد بنابراین سله شکنی به عمق ۱۰ سانت روش مناسبی برای دفع علفهای هرز میباشد.
در صورت ضرورت میتوان از علفکشهای عمومی مثل رانداپ (به میزان ۶ لیتر در هکتار) برای کنترل استفاده کرد.
صفر تا صد کشت زعفران قدم به قدم به صورت عملی در دوره ی آموزشی کشت زعفران
برای کسب اطلاعات بیشتر فرم زیر رو تکمیل کنید.
بعد از آبیاری اول یعنی در فاصله ی زمانی اواخر مهر تا آبان نیز ممکن است علفهای هرز نمایان شوند. البته سله شکنی که در مزرعه بعد از آبیاری اول زعفران بهوسیله ی گاوآهن ایرانی، روتیواتور، چهارشاخ با تیغه مخصوص برای نرم کردن خاک و خروج راحت تر گل انجام می شود، برای مقابله با علفهای هرز یکساله مؤثر است.
در صورت نیاز به استفاده از علفکش از سنکور (750گرم درهکتار) و ترفلان (2.5 لیتر در هکتار) استفاده می شود.
البته باید توجه داشت در این هنگام استفاده از علفکش میتوان برای گیاه خسارت زا باشد.
بعد از برداشت زعفران اولین مرحله ی کنترل علف های هرز انجام می شود. از آذر تا اسفند و پیش از خواب تابستانه کنترل علف هرز ادامه مییابد.
در این زمان برای از بین بردن علفهای هرز از وجین استفاده میکنند؛ البته وجین برای متراژ کم مفید است اما همانطور که در بالا هم اشاره شد در متراژ های بالا اقتصادی نیست به همین علت توصیه می شود در متراژهای بالا از سله شکنی استفاده شود.
بعضا شاهد هستیم که کشاورزان و زعفرانکاران برای از بین بردن علف های هرز اقدام به سوزاندن آنها می کنند. سوزاندن علف هرز زعفران چند آسیب بسیار مهم دارد به همین دلیل تمامی کارشناسان به طور قطع مخالفت خود را با اینکار اعلام می کنند.
ایجاد حرارت بر روی خاک باعث اسیب به بافت خاک خواهد شد. این حرارت میکروارگانیسم ها و موجودات مفید خاک که در نزدیکی سطح خاک به فعالیت می پردازند و در باروری خاک تاثیر دارند را از بین می برند.
ایجاد حرارت باعث از بین رفتن رطوبت سطحی خاک، ایجاد کلوخه و سفت شدن سطح خاک می شود در نتیجه تسطیح خاک را در سال آینده با مشکل مواجه می نماید.
با توجه به اینکه بخش زیادی از مواد الی خاک در لایه های سطحی خاک قرار گرفته اند سوزاندن علف هرز زعفران منجر به از بین بردن این مواد الی می شود. مواد الی به دلیل تاثیری که در بهره وری و باروری خاک دارند اهمیت ویژه ای در کشاورزی دارد.
حتما قبل از سمپاشی توجه کنید که دستگاه کالیبره باشد میزان آب مصرفی در دستگاه کالیبره 350-400لیتر در هر هکتار می باشد.
از آب سخت استفاده نکنید.
سم پاشی قبل از طلوع آفتاب یا بعداز ظهر در هوای آرام و بدون باد انجام شود
به علت تبخیر سریع محلول سم و جلوگیری از ایجاد گیاه سوزی در ساعات خیلی گرم روز سمپاشی نکنید. بهترین ساعت سمپاشی در ساعات اولیه روز یا در شب هست.
در هنگام سمپاشی دقت کنید محلول سم به تمامی سطح مورد نظر و همچنین پشت برگ ها به طور یکنواخت پاشیده بشه. استفاده از سرلانسهای استاندارد به منظور پخش یکنواخت محلول سم ضروری است.
برای بهتر نتیجه گرفتن از عملیات سمپاشی یک ردیف از مزارع مجاور رو سمپاشی کنید..
حاشیه مزارع و کنار خیابان ها که محل مناسبی برای شیوع آفات است با دقت بیشتری سمپاشی شود.
اگر قسمتی از مزرعه به علت تموم شدن محلول سم باقی ماند بلافاصله به سمپاشی قطعه باقی مانده اقدام کنید.
دیدگاه های شما
بهترین زمان برای سمپاشی مزارع زعفران کیه؟ علف هرز بعد از زاج آب زیاد شده و نزدیک محلول پاشی هم هستیم بگذارم بعد از محلول پاشی؟
درود بر شما بهترین زمان برای سمپاشی توی خواب پیاز های زعفران هست ولی قبل از محلول پاشی باید تمامی علف های هرز از زمین کنده بشن بهتره از وجین استفاده کنید در این مرحله
بهترین سم برای زعفران چیه؟ علف های هرز مزرعه ما شبیه هیچکدوم از عکسا نیست؟
درود بر شما بهترین سم گلایفوسیت هست اما پیشنهاد ما به شما عکس گرفتن از علف های هرزتون و فرستادن اون برای مشاوران ما هست
سلام خسته نباشین
من چهارساله پیاز گذاشتم خیلی جو توش سبز میشه یک دفعه هم سم زدم ولی نشده
زمینم دوهزار متره سال اول یکم داد اما بعدش دیگه دو سه کیلو بیشتر نداد
نمیدونم از جو هست یا پیاز مشکل داره که گل نمیده
پیاز بردم جای مهندس اما گفته که مشکلی نداره
اگه میشه راهنمایی کنین
درود بر شما در ابتدای کشت در زمین هایی که جو گندم کاشته شده باید با استفاده از موادی چون گوگرد گرانوله با ترکیب باکتری های تجذیه کننده به حذف بذر ها سرعت ببخشیم
در مرحله بعد باید اقدام به گرفتن آزمایش خاک کنید تا بتونیم مشکل رو ارزیابی کنیم
سلام. در ماههای تیر ومرداد که زمین داغ است، اگر باران ببارد ویا یه آب خنک کننده به زمین بدهیم، علفهای نازک برگ هرزی که بین بوته های زعفران میروید،ازچه نوع سمی بایدبرای دفع آن استفاده کرد.؟
درود برشما وجین دستی انجام بدین این بهترین راه حل است. در غیر این صورت سموم ترفلان و رانداپ گزینه مناسبی است
از چه نوع علفکشی الان که گل دهی تمام شد و بوته ها هم بلندهستن باید استفاده کنیم
درود بر شما اگر علف های مزرعه شما نازک برگه سوپرگالانت استفاده کنید اگرپهن برگ هست فقط وجین دستی توصیه میشه
سلام آبیاری زعفران در ماه مرداد لازم است و تاثیری در بتزدهی بیشتر دارد
درود بر شما انجام آب تابستانه میتونه موجب وزن گیری و گلدهی بهترپیازها بشه، اما احتمال افزایش قارچ و کنه رو افزایش میده، انتخاب انجام آب تابستونه به عهده خودتونه
سلام و عرض ادب خدمت مهندس عزیز
ببخشید بنده سه ساله 1000مترپیاز زعفران کاشت کردم سال دوم 400گرم برداشت کردم امسال سال سوم برداشتی نداشتم الان ازدست علف هرز ریز وپهن مزرعه معلوم نیست از چه سنی استفاده کنم که هم علف هرز ازبین برده پارچه محلولی استفاده کنم که پیاز زعفران ها رشد کنند وبازدهی خوبی داشته باشه باتشکرفراوان
درود بر شما لطفا با شماره مشاور دهکده 09302999768 تماس بگیرید
سلام عرض ادب مهندس خسته نباشید.علف هرزباریک پهن برگ درزعفران هس الان بعدازگلدهی میشه سم علف کش زد؟
درود بر شما، علف های هرز نازک بزگ در مزارع زعفران رو قبل زاج آب و بعد از برداشت اخرین گلهای مزرعه به کمک علفکش ترفلان یا سوپرگالانت امکان ازبین بردنش هست، پهن برگها رو فقط میتونید وجین دستی کنید