مقالات > مهم مقالات   >   آبیاری زعفران ( زمان آبیاری زعفران در مناطق سردسیر + گرمسیر )

آبیاری زعفران ( زمان آبیاری زعفران در مناطق سردسیر + گرمسیر )

بهترین زمان آبیاری زعفران

گیاه زعفران با نیاز آبی کم معروف است به همین دلیل بسیاری فکر می‌کنند که این گیاه را می‌توانند به صورت دیم کشت کنند و نیازی به آبیاری آن نیست اما باید بدانید یکی از مهم‌ترین مراحل در موفقیت بیشتر کاشت، زمان آبیاری زعفران، دفعات آبیاری و رعایت نکات مربوط به آن می‌باشد.

به علت اینکه دوره‌ی رشدی زعفران در زمستان و پاییز است این گیاه برای رشد و شکوفایی اغلب نیاز آبی خود را با آب باران و برف تأمین می‌کند.

اگر با مراحل رشد زعفران- آشنا باشید می‌دانید که زعفران در چند مرحله‌ی رشدی نیاز به تغذیه دارد، این مواد غذایی محلول در آب آبیاری به مزرعه تزریق می‌شود، که نمی‌شود آن را نادیده گرفت.

در واقع رعایت نکردن نوبت تغذیه در آبیاری و محلولپاشی های گیاه زعفران گلدهی مزرعه شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در این مقاله در مورد نحوه و زمان دقیق آبیاری زعفران صحبت شده است.

زمان دقیق آبیاری زعفران

جدول آبیاری زعفران

 

وجین آب و زرد آب را حتماً زمانی که نزولات جوی اعم از باران و برف کافی نبود به مزرعه زعفران بدهید و قبل از آن از مشاوران کمک بگیرید. حتماً قبل از اقدام برای آبیاری توضیحات مربوطه را مطالعه کنید.

به‌طورکلی تعداد دفعات آبیاری زعفران در زمین در 5 مرحله (بسته به منطقه می‌تواند کمتر هم باشد) انجام می‌شود.

اما نکته‌ی بسیار مهمی که پیش از شروع آبیاری باید بدانید کیفیت آب مزرعه است! آب شوری که املاح زیادی دارد به هیچ عنوان برای آبیاری مناسب نمی‌باشد.

 

میتونید کلیه نکات آبیاری را در این پادکست آموزش نحوه  آبیاری از دهکده موفقیت بشنوید.

آبیاری اول زعفران (گل- آب)

به هر آبیاری که قبل از گلدهی در سال زراعی جدید انجام می‌گردد گل – اب گفته می‌شود. با این آبیاری به زعفران یک شوک داده می‌شود تا از خواب ظاهری بیدار شده و چرخه‌ی رشدی خود را آغاز کند.
زمان آبیاری زعفران بسیار مهم است؛ زیرا درصورتی‌که در زمان مناسب آن انجام نشود منجر به رشد رویشی به‌جای گلدهی می‌شود؛ یعنی برگ‌ها زودتر از گل نمایان می‌شوند؛ این مسئله سبب صرف بخشی از انرژِی بنه جهت برگدهی می‌شود؛ بنابراین از کیفیت و میزان گلدهی در مزرعه می‌کاهد. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که میانگین دمای شبانه‌روز بیشتر از 15 درجه سانتی‌گراد باشد و آبیاری زعفران انجام شود.

تعداد گل – اب زعفران بسته به شرایط زمین و شرایط آب‌وهوایی می‌تواند در چند نوبت به زمین داده شود. حداقل یک نوبت و حداکثر سه نوبت آبیاری قابل‌انجام است که به‌اصطلاح به مزارعی که یک‌بار آبیاری شده تک آبه مزارعی که دومرتبه آبیاری شده‌اند دوآبه می‌گویند. باید توجه داشت تعداد آبیاری اول زعفران بسته به شرایط مختلف باید انتخاب شود.

 

روش دو آبه کردن مزارع زعفران

دو آبه کردن قبل آب اول زعفران انجام می‌شود:

زمانی که آب اول به مزارع زعفران داده می‌شود پیاز کامل از خواب بیدار می‌شود و ریشه‌های اولیه پدیدار می‌شوند با پدیداری ریشه بنه مادری می‌تواند شروع به جذب مواد غذایی کند. گذراندن این مرحله از آبیاری اول تا ریشه‌زایی 2 الی 3 هفته طول می‌کشد. باتوجه‌به خشکسالی‌هایی که در بیشتر مناطق وجود دارد؛ تا زمان رشد ریشه رطوبت خاک در حدی نیست که برای زراعت زعفران مناسب باشد.

بعلاوه فاصله آبیاری اول تا زاچ آب بسیار زیاد است و این فاصله ممکن است به 2 ماه هم طول بکشد. اگر هیچ بارشی وجود نداشته باشد تنش خشکی در محیط ریشه‌زایی پیاز زعفران بالا می‌رود. دو آبه کردن مزارع زعفران موجب کاهش تنش خشکی اطراف بنه شده و رطوبت بیشتر در عمق کاشت برای بنه ایجاد می‌شود و همین امر موجب تسهیل رشد ریشه می‌شود.

 

ریشه دهی بعد از آبیاری زعفران

نکته مثبت سیستم دو آبه کردن این است که اولین آب سبب شستشوی نمک‌های سطحی و املاح اضافی خاک شده و به‌نوعی عملیات آبشویی را برای خاک اطراف بنه انجام می‌دهد. نمک‌های موجود در خاک سبب اختلال در جذب بقیه عناصر می‌شوند. با خارج‌شدن این نمک‌ها از اطراف ریشه کودهای مصرفی در گل – اب دوم امکان جذب بیشتری دارند. از ویژگی‌های دیگر دو آبه کردن مزارع زعفران کاهش قطر و ضخامت سله‌های بسته شده می‌باشد.

انجام سیستم دوآبه زعفران در هر سال و همچنین برای تمام مزارع مقدور نیست. مزارع زعفرانی که آبیاری تابستانه انجام داده‌اند و یا مزارعی که درصد آلودگی پیازهای آنها به قارچ و کنه بیش از 30 درصد است امکان استفاده از سیستم دو آبه را ندارند.

 

زمان اولین آبیاری زعفران

باتوجه‌به اینکه گیاه زعفران در اوایل پاییز (بسته به شرایط دمایی اقلیم متفاوت است و عموماً یک بازه‌ی زمانی را در بر می‌گیرد) از خواب بیدار می‌شود آبیاری زعفران هم باید در همان زمان انجام شود. برای تشخیص زمان دقیق آبیاری باید دو نکته رو در نظر بگیرید:

اول اینکه اختلاف دمای شب و روز در ۴۸ ساعت به ۱۲ درجه برسد، یعنی اگر دما در روز 20 تا 24 درجه است، در شب 10 الی 12 درجه باشد.

نکته دوم اندازه تیج‌های پیاز زعفران است که باید بیش از 2 سانتیمتر رشد کرده باشد. این رشد به این معناست که جوانه‌های بنه فعال شده و فعل‌وانفعالات درونی آغاز شده است.

 

تیج زعفران

 

بسته به شرایط اقلیمی، سن مزرعه، میزان آلودگی به کنه، عمق کاشت، بافت خاک، میزان ماده آلی خاک و… این دو نکته در زمان های متفاوتی در هر منطقه رخ میدهد.

در برخی از مناطق به خصوص مناطق سردسیر به دلیل اینکه احتمال وقوع سرمازدگی گل ها وجود دارد، کشاورزان ترجیح می‌دهند مزارع خود را زودتر از هنگام مقرر آبیاری کنند و بنه رو زودتر از خواب بیدار کنند و در نهایت محصول رو زودتر از موعد جمع‌آوری میکنند.

این آبیاری خطر سرمازدگی رو کاهش میدهد اما مشکلاتی هم در پی دارد که بهتر است پیش از انتخاب این نوع ابیاری حتما با مشاوره و بررسی دقیق شرایط از مشکلات پیش رو جلوگیری کنید.

 

اما توصیه کلی زمان آبیاری زعفران در تمام مناطق کشور به شرح ذیل می‌باشد:

اقلیم‌های سردسیر : ۱۰ شهریور  – اول مهر
اقلیم‌های معتدل : ۲۰ شهریور – ۱۵ مهر
اقلیم‌های گرمسیری : اول مهر – ۲۵ مهر

 

بعضی از کشاورزان برای جلوگیری از سرمازدگی زعفران، اقدام آبیاری زودتر از موعد زعفران در مناطق سردسیر می‌کنند؛ هرچند که این اقدام همان‌طور که در بالا هم گفته شد از عملکرد می‌کاهد اما برای مناطقی که سرمای زودرس دارند می‌تواند باعث جلوگیری از سرمازدگی هم شود. چون آبیاری زودرس احتمال تشدید آفات و علف هرز را دارد، بهتر است در زمان آبیاری زعفران اول در مناطق سردسیر از سم ترفلان استفاده شود.  دقت کنید استفاده از سموم در صورتی میسر است که بنه شما فعالیت خود را آغاز نکرده باشد.

آبیاری زعفران با تیپ

نحوه انجام آبیاری اول زعفران

در آبیاری اول چون زمین بسیار خشک است باید به‌ صورت سنگین و عمیق انجام شود تا پیازهایی که در عمق 20-15 سانتی خاک قرار دارند بتوانند به‌ خوبی از این آب استفاده کنند.

کودهای مورد استفاده در آبیاری اول

در زمان آبیاری زعفران چون پیاز زعفران ریشه جزئی دارد و استفاده از کودهای شیمیایی تأثیر مستقیمی بر روی گلدهی همان سال ندارد. در این آبیاری بهتر است از کودهایی مثل کودهای اسیدآمینه و کودهای میکروبی استفاده کنید.

اگر در آزمایش خاک کمبود پتاس وجود داشت و یا در سال قبل، برگ‌های پیاز زعفران قامت کوتاهی داشت می‌توانید از گوگردهای پایه پتاس در این آب استفاده کنید همچنین از کودهای هیومیک اسید که درصد بالایی از پتاس را دارند نیز می‌توانید برای این منظور بهره ببرید. انتخاب بهترین کود برای اب اول زعفران بسته به نتیجه آزمایش خاک و سابقه کوددهی مزرعه متفاوت می باشد.

 

آبیاری زعفران بارانی

ابیاری اول سبک باشد یا سنگین ؟

سؤالی که برای اغلب کشاورزان در اولین آبیاری پیش می‌آید این است که برای زعفران آبیاری سبک بهتر است یا آبیاری سنگین؟ اگر آبیاری به نحوی باشد که رطوبت خاک را در محدوده عمق پیاز تأمین کند به آن آبیاری سبک گفته می‌شود و به آبیاری که تا عمق 3۰ سانتی‌متری خاک تمام منافذ خاک از آب پر شود و اصطلاحاً خاک را به حالت اشباع برساند آبیاری سنگین می‌گوییم. آب اول زعفران را باید سنگین انجام داد. به دلیل فاصله زیاد آب اول و آب دوم زعفران و همچنین حفظ رطوبت اطراف بنه این نوع آبیاری پیشنهاد می‌شود.

با یک مشاوره خوب؛ یک تغییر اساسی توی برداشت گل زعفران امسالت بده!

روی راه های ارتباطی زیر کلیک کن و مشاوره بگیر یا فرمو پر کن تا مشاوران ما باهات تماس بگیرن!

نام(ضروری)

فواید استفاده از هیومیک اسید در آبیاری زعفران

تحقیقات نشان داده مصرف هیومیک اسید می‌تواند ثمره بخشی گیاه زعفران را از 16-80 درصد افزایش دهد.

مزایای استفاده از هیومیک اسید شامل موارد زیر می‌باشد:

هیومیک اسید موجب افزایش تعداد گل‌ها در گیاه زعفران می‌شود.

به کاربردن هیومیک اسید همراه با آبیاری موجب افزایش وزن پیاز دختری در گیاه زعفران می‌شود.

باعث بهبود ساختار خاک و ایجاد فضای مناسب برای رشد ریشه زعفران در خاک می‌شود.

هیومیک اسید میکرو ارگانیسم‌های موجود در خاک را تحریک به فعالیت بیشتر می‌کند و در نتیجه مواد مغذی موردنیاز زعفران سریع‌تر و بیشتر به ریشه گیاه می‌رسد.

استفاده از هیومیک اسید در زمان آبیاری زعفران باعث افزایش فعالیت آنزیم‌های موجود در خاک، افزایش رشد ریشه و اندام‌ها دیگر گیاه می‌شود.

جذب آب توسط ریشه پیاز زعفران به‌وسیله هیومیک اسید افزایش می‌یابد.

جذب فسفر خاک در مجاورت هیومیک اسید افزایش‌یافته و درنتیجه افزایش گل‌دهی زعفران اتفاق می‌افتد.

هیومیک موجب افزایش فعالیت ریزجانداران موجود در خاک، در نتیجه کیفیت بهتر خاک زعفران می‌شود.

افزایش مقاومت به بیماری‌ها و تنش‌های محیطی مانند گرما و سرما یکی دیگر از فواید به‌کاربردن هیومیک اسید در زمان آبیاری زعفران است.

آبیاری زعفران در زمستان

 

سله شکنی

نکته‌ای که در آبیاری اول زعفران بسیار حائز اهمیت است سله شکنی زعفران است. سله ترک‌هایی که بعد از بارش باران و آبیاری در سطح خاک ایجاد می‌شود، است و موجب سفت‌شدن خاک می‌شود.

در سله شکنی از کج‌بیل، گاوآهن ایرانی و چهارشاخ فلزی، شن کش و کولتیتواتور استفاده می‌شود و تا عمق 8-5 سانتی سطح خاک را نرم می‌کنند این کار به نرم‌شدن سطح خاک و در نتیجه به خروج بهتر تیج – ساقه زعفران کمک می‌کند.

زمان مناسب سله شکنی زمین (در صورتی که بارش باران وجود نداشته باشد) بعد از گاو روشدن زمین در حدود 48-72 ساعت بعد از آبیاری زعفران انجام می‌شود.

بعد از آبیاری، زعفران به‌سرعت رشد می‌کند و اگر سله شکنی دیر انجام شود منجر به آسیب و یا حتی قطع‌شدن ساقه‌های گل‌دهنده می‌شود که خسارت زیادی را برای زعفران‌کار ایجاد می‌کند. از طرفی اگر سله شکنی انجام نشود ساقه‌ها نمی‌توانند خود را به سطح زمین برسانند و نور و هوای کافی دریافت نمی‌کنند و ممکن است بسیاری از تیج‌ها در زیر خاک مدفون بمانند و از بین بروند.

گلدهی

حدود یک هفته بعد از آبیاری زمانی که دمای خاک به 9-7 درجه سانتی‌گراد برسد  زمان گل دهی زعفران  آغاز می‌شود.

 

 آبیاری دوم زعفران (زاج آب) در چه زمانی انجام می شود؟

 

می‌توان گفت زاج آب اصلی‌ترین آبیاری زعفران است چرا که اغلب فعالیت‌های حیاتی زعفران مثل برگدهی، ریشه‌زایی ثانویه واصلی بنه زعفران، شروع تکثیر و بچه‌زایی بعد از این آبیاری شروع می‌شود. باتوجه‌به این که پیاز زعفران در این آبیاری در مرحله شدت رشد یا رشد اصلی خود قرار دارد اغلب کودها و مکمل‌های تغذیه‌ای در این آبیاری و بعد از این آبیاری به مزارع زعفران تزریق می‌شود.

اگر در خاک شما همچنان رطوبت در زیر خاک وجود دارد بهتر است زاج آب را طوری تنظیم کنید که در چند نوبت سبک به مزرعه داده شود، در حدی که فقط سطح خاک 3-5 خیس شود و بتوان کودهای موردنیاز را به مزرعه رساند. زاج آب از 7-10 روز بعد از آخرین برداشت گل زعفران انجام می‌شود.

اگر مزرعه زعفران گلدهی نداشت، زمانی از کود زاج آب استفاده کنید که برگ‌های تیج‌ها رشد کرده باشد و به حدود 10 سانتی‌متر برسد، رنگ برگ‌ها سبز تیره می‌شود و دیگر گلدهی اتفاق نمی‌افتد؛ بنابراین زمان زاج آب رسیده است.

 

کود مورد استفاده در زاج آب زعفران

قبل از اینکه بخواهیم در مورد کودهای مورد استفاده در زاج آب صحبت کنیم بهتر است به نکته ای مهم تر از آن بپردازیم {حد ظرفیت جذب گیاه} برای درک بهتر این مطلب بهتر است ویدئو زیر را ببینید.

 

عموم زعفران‌کاران سنتی کودی که در زاج آب یا آبیاری دوم استفاده می‌کنند را به نسبت رنگ کود دسته‌بندی کرده‌اند. آنها کودها را به نام کود سفید – کود اوره و کود سیاه – کود اسید هیومیک می‌شناسند.

استفاده از کود اوره در زاج آب به این دلیل باب شده است که کود اوره دارای ۴۶ درصد نیتروژن خالص می‌باشد. عنصر ازت یا نیتروژن جزء ضروری برای ساخت پروتئین‌ها می‌باشد و در بیشتر فرایند رشد و فتوسنتز گیاه دخالت دارد؛ همچنین عنصر نیتروژن برای گیاه در جذب برخی از عناصر نیز مؤثر است و نقش بسزایی ایفا می‌کند.

می‌توانید در این آبیاری با نظر کارشناس مربوطه همراه با کود اوره از هیومیک اسید هم استفاده کنید.

 نکته!!

 آبیاری اول و دوم نقش بسزایی در توسعه ریشه‌های پیاز زعفران و رساندن غذا به آنها، رشد و نمو گیاه و درشت کردن پیاز دختر دارند، بنابراین حتماً باید در زمان مناسب و به‌دقت و شرایط گفته شده انجام شوند.

 

آبیاری سوم زعفران (وجین آب)

این آبیاری ممکن است با دو هدف انجام شود. اگر به‌عنوان یخ آب از این آبیاری استفاده می‌کنید پس ممکن است مشاور مزرعه شما به علت وجود بیماری قارچی و آفاتی چون کنه این تجویز را کرده باشد. در سیستم یخ آب قطرات آب که در منافذ خاک نفوذ می‌کنند با یخ‌زدگی موجب بسته‌شدن این منافذ جهت ورود نور، سرمای هوا و اکسیژن اضافی می‌شوند. نکته مثبت در مورد این قطعات میکروسکوپی یخ این است که بعد از آب‌شدن سطح خاک را پوک کرده و خلل‌وفرج خاک را بهبود می‌بخشند.

اما در مورد وجین آب باید گفت در اوایل بهمن‌ماه که علف‌های هرز رشد دوچندان دارند برای سهولت انجام وجین، زمین زعفران را آبیاری می‌کنند و پس از گاو روشدن زمین اقدام به حذف علف‌های هرز می‌نمایند.

این آبیاری بستگی به میزان بارندگی منطقهٔ شما دارد اگر بارش خوبی در پاییز داشتید نیازی به استفاده از این آب نیست.

در استفاده از این آبیاری دقت لازم را داشته باشید؛ چون ممکن است موجب یخ‌زدگی مزرعه شود.

 آبیاری چهارم زعفران

اگر زمستانی خشک و سرد را تجربه کرده‌اید و بارندگی خوبی نداشتید لازم است که در اواخر اسفند زمین را آبیاری کنید تا رطوبت پیاز در خاک حفظ شود و پیازهای دختری به‌خوبی بنه‌های مادری وزن بگیرند. در این آبیاری عموماً هیومیک اسید، کودهای کامل و ریزمغذی‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد و به همراه آبیاری به زمین زعفران می‌دهند.

*نکته برای مناطق گرمسیر*

در مناطق گرمسیر از این مرحله‌ی آبدهی به امید بارندگی فصل بهار اجتناب نکنید. مگر اینکه در فصل زمستان بارش زیادی را تجربه کرده باشید.

زمان آبیاری زعفران

آبیاری پنجم زعفران

آخرین آبیاری گیاه زعفران در فصل بهار و فروردین‌ماه و در حین خزان و زردشدن برگ‌های زعفران انجام می‌شود به همین دلیل به آن زرد آب زعفران می‌گویند. در صورت لزوم در آبیاری زرد آب از قارچ و کنه‌کش استفاده کنید.

در موارد طبیعی و ارگانیک تر به‌جای استفاده از سموم استفاده از سولفات مس و گوگرد که خاصیت میکروب و باکتری زدایی دارند هم پیشنهاد می‌شود. البته استفاده از هر یک بسته به نظر مشاور ممکن است.

4نکته ضروری برای آبیاری زعفران

در تابستان به‌هیچ‌وجه زمین را آبیاری نکنید، مگر بسته به نظر کارشناس مزرعه.

مراحل آبیاری بستگی به میزان بارندگی منطقه دارد. در مناطق گرمسیر و سردسیر زمان و تعداد آبیاری‌ها متفاوت است.

در فاصله بین دو آبیاری، خاک را خشک نگه دارید و حتماً غبارپاشی کنید.

بعد از پایان عمر برگ‌های گیاه زعفران، آبیاری را قطع کنید.

بهترین دما برای آبیاری زمانی مشخص می‌شود که منحنی دمایی شهرتان را از سایت هواشناسی استان بگیرید و در اختیار کارشناسان قرار دهید؛ اما به‌طورکلی زمانی که دمای هوای 48 ساعت متوالی به 12 درجه برسد مناسب زمان آبیاری زعفران است.

به‌هیچ‌وجه زعفران را در تابستان و در زمان یخ‌بندان آبیاری نکنید.

اگر نمی‌خواهید با کاهش شدید عملکرد مواجه بشوید! حتماً بعد از آبیاری اول سله‌شکنی انجام دهید.

از اواسط اردیبهشت حتماً آبیاری را قطع کنید.

برای اطلاع از نحوه آبیاری زعفران در گلدان مقالات دیگر ما را بخوانید.

 

خلاصه ابیاری زعفران
? زمان اولین آبیاری  از شهریور تا مهر
? کود آبیاری اول اسید آمینه
? آبیاری دوم 15روز بعد گلدهی
? کود آبیاری دوم   نیتروژن
? آبیاری در تابستان پیشنهاد نمی شود
? مشاوره
 دارد

2 نکته آبیاری زعفران در سال دوم

نحوه آبیاری در سال های بعد از سال اول، تفاوتی با سال اول ندارند اما دو نکته مهم در ابیاری زعفران در سال دوم وجود دارد که بهتر است رعایت شود :

1) کودهای مورد استفاده در آبیاری های سال دوم زعفران بهتر است با آبیاری های سال اول زعفران متفاوت باشند، زیرا به مرور زمین نسبت به کودهای مصرفی آداپته-مقاوم می شود و مصرف کودها بهه همان شکل و میزان اثرگذاری کمتری خواهد داشت.

2) بهتر است از روش هایی در آبیاری دوم استفاده کنید که آبدهی زعفران سبک تر باشد و زمین سله های سنگین نبندد. بهترین نوع و سیستم ابیاری برای زعفران سیستم ابیاری بارانی است.

 

آبیاری تابستانه زعفران

 

 

شاید یکی از مهم ترین مسائل در مورد آبیاری زعفران که اختلاف نظرهای مختلفی در مورد آن وجود دارد آبیاری تابستانه زعفران است! آبیاری در مرداد یا شهریور، هم مفید است و هم مضر.

این آبیاری باعث کم کردن تنش خشکی تابستان می‌شود و البته باعث گرفتن بیماری کنه و قارچ نیز می‌شود.

پیاز زعفران در طول تابستون در خواب است و آبی جذب نمیکند اما گرمای زیاد زمین و گرمای زیاد خاک پیاز را دچار تنش خشکی میکند و رطوبتی که درون پیاز وجود دارد و برای جوانه زنی آن ضروری است را تبخیر میکند در نتیجه بذر زعفران از بین رفته و عملا جوانه‌زنی اتفاق نمی‌افتد.

بنابراین برای کم کردن تنش خشکی و بیشتر شدن محصول ابیاری تابستانه زعفران را پیشنهاد میکنند. تحقیق و بررسی های انجام شده در مورد تاثیر آبیاری تابستانه بر ویژگی هایی چون عملکرد و کیفیت کلاله ها نشان داده؛  آبیاری زعفران در تابستان باعث افزایش عملکرد و تا حدودی پیکروسین نیز می شود.

این آبیاری خیلی پر‌ریسکی می باشد اگر شرایط و زمان آن رعایت نشود باعث آسیب رسیدن به مزرعه خواهد شد. در همین تحقیقات گفته شده است که افزایش رطوبت خاک اطراف پیاز زعفران، تحت تاثیر افزایش دفعات آبیاری تابستانه موجب کاهش رشد زعفران در فصل رشد می شود به دلیل آنکه آبیاری تابستانه زعفران با افزایش فراهمی رطوبت موجب تحریک رشد ریشه های انقباضی می شوند.

افزایش رشد این ریشه ها موجب می شود انرژی بیشتری از پیاز زعفران صرف شود و بدین ترتیب انرژی مورد نیاز برای گلدهی از دست می رود و این صفت مطلوب نیست.

پس چگونه آبیاری تابستانه موجب افزایش عملکرد می شود؟! در این تحقیقات گفته شده: یک نوبت آبیاری تابستانه به نحوی که سطح خاک مرطوب شود و موجب خنک شدن پیاز زعفران در خاک شود؛ در زمان تمایز اندام های زایشی یعنی در حدود 15مرداد ( بسته به مناطق مختلف متفاوت است) موجب افزایش عملکرد گل، کلاله و بنه زعفران خواهد شد.

 

شرایط آبیاری زعفران در تابستان :

در کل بهتر است ابیاری تابستانه انجام نشود. سعی کنید از راهکارهای جایگزین برای کاهش تبخیر مثل مالچ پاشی استفاده کنید. اما اگر به هردلیلی خواستید این آبیاری را انجام بدید به این نکات توجه کنید:
۱.زمان مناسب انتخاب کنید. گرما و رطوبت در کنار هم موجب بروز کنه و قارچ می شوند، پس بعد از غروب خورشید انجام شود بهتر است که تا طلوع روز بعدی زمین خشک شده باشد.
۲.بعد از تشکیل یا تمایز اندام زایشی داخل بنه ابیاری کنید ینی شهریور ماه در غیر این صورت اندام ناقص تشکیل میشود و گلدهی کاهش می‌یابد.
۳.سطحی و نیمه عمیق انجام شود و از کنه کش و قارچ کش هم همراه آبیاری استفاده کنید.
۴.اگه خواستین بعد از ابیاری مالچ پاشی کنید اجازه بدید رطوبت در حد امکان کاهش یابد.

 

ویژگی زمین در آبیاری تابستان

زمین زعفرانی که قرار است در تابستان دریافت کند باید دو ویژگی داشته باشد :

۱.زمینی که تغذیه سال گذشته خوب و کاملی رو داشته و پیاز زعفران هایی با بنیه قوی دارد.

۲.زمینی که از نظر سلامت بنه هاش دارای سلامت کاملی هستند و عاری از کنه و قارچ امراض دیگه می باشند.

توجه کنید! در صورتی که آبیاری تابستانه زودتر از تمایز اندام زایشی یا دیرتر اتفاق بیافتد موجب کاهش قطعی عملکرد خواهد شد. به همین دلیل است که تاکید می کنیم حتما پیش از شروع آموزش کاشت زعفران را به صورت اصولی فرا بگیرید.

 

 

با باران های تابستانه در زمین زعفران چه کنیم؟

تاثیر باران های مرتب تابستانه در مزرعه زعفران نیز همچون آبیاری تابستانه موجب ایجاد بیماری در پیاز زعفران خواهد شد؛ اما برای جلوگیری از این اتفاق توجه کنید که حتما قبل از کشت زعفران پیازها را با قارچ کش و کنه کش ضدعفونی کنید. قبل از کشت زعفران لازم است مراحل آماده سازی و آزمایش خاک را انجام دهید تا با تغذیه از بیماری جلوگیری کنید.

در طول تابستان حتما هر 10تا 15 روز یکبار به زمین زعفران سر زده ، پیاز ها را به صورت تصادفی از زمین خارج کرده و چک کنید تا دچار بیماری نشده باشند؛ اگر پیاز ها دچار بیماری شدند حتما با مشورت مشاور کشت زعفران از قارچ کش و کنه کش مناسب برای جلوگیری از پیشرفت بیماری استفاده کنید. برای این منظور می توانید از مشاوران دهکده موفقیت راهنمایی بگیرید.

 

ابیاری زعفران در سال دوم

آبیاری زعفران در یخبندان و برف زمستانه

یکی از سوالاتی که برای کشت کنندگان زعفران در مناطق سردسیر با احتمال بارش برف به وجود می آید این است که چگونه زعفران را در یخبندان و برف پاییزه و زمستانه آبیاری کنیم؟

وجود برف برای زعفران مثل یک عایق حرارتی عمل می کند و نمی گذارد برگ ها و سایر قسمت های فعال گیاه دچار یخ زدگی شوند؛ اما اگر این برف به هر دلیلی در زمان برودت هوا که از دمای یخبندان کاسته نشده باشد، حذف شود گیاه دچار یخ زدگی و کاهش شدید عملکرد می شود.

حتی زمانی که بخش هایی از برگ بیرون از برف باقی می ماند؛ رنگ برگ خاکستری شده، دچار یخ زدگی می شود و در نهایت نیز از بین می رود.

مزرعه زعفران را در زمستان آبیاری کنیم یا نه؟

به هیچ عنوان مزرعه زعفران را در زمان برودت شدید هوا و یخبندان آبیاری نکنید زیرا آبیاری در یخبندان و برف باعث آب شدن برف و یخ زدگی گیاه و کاهش شدید عملکرد خواهد شد.

 

 

    دیدگاه های شما

  1. علیرضا گفت:

    اوره در زمان ابیاری زعفران فقط یکبار استفاده میشه

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما بله اوره در آبیاری فقط یک بار استفاده میشه اما نیتروژن رو از طریق راه های دیگه ام به پیاز می رسونیم. میتونید مقاله برنامه کودی زعفران رو بخونید.

  2. الهه گفت:

    سلام توی آبیاری اول زعفران از چه کودی استفاده کنیم بهتره؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود برشما بستگی به آزمایش خاکی داره که از مزرعه اتون گرفتین لطفا با مشاورن ما تماس بگیرین

      • معصومه مزدکی گفت:

        درود بر شما زمان دقیق ابیاری زعفران مشخص نیست. شما دمای هرروز و پیاز های زعفرانتونو چک کنید هر زمان که تیج زعفران در حدود 2 سانت رشد کرد زمان مناسب برای ابیاری زمین شماست.

  3. طاهره گفت:

    آبیاری اولیه زعفران توی تابستان اتفاق میوفته؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود برشما خیر به هیچ وجه نباید زعفران را در تابستان ابیاری کنید.

  4. mohamad گفت:

    سلام وقت بخیر من امسال زعفران کشت کردم آبیاری زعفران تو چه فصلی اتفاق میوفته؟ کی باید اولین اب زعفران رو بدم؟ توی اولین آب کود پتاس بالا بدم یا پتاس خالی؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما آبیار زعفران در فصل پاییز اتفاق می افته. زمانی که دمای 48 ساعت به زیر12 رسید می تونید به زعفرانتون آب بدید.توی اولین آب اگر قبل از کشت کود پتاس استفاده نکردید بله باید از کود پتاس بالا استفاده کنید.

  5. اسما گفت:

    سلام روز بخیر برای ابیاری زعفران در چه فصلی باید اقدام کنم؟

  6. فرهاد گفت:

    سلام من زمین دارم ۲۰۰ متر میخوام آبیاریش کنم امسال اولین سالیه که زعفرونامو کاشتم کی باید آبیاری رو شروع کنم؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما هر زمان که درجه حرارت 48 ساعت به 12 و زیر ان رسید میتونید آبیاری تونو انجام بدین.

  7. مهری گفت:

    سلام توی اولین آبیاری نمیشه از کودفسفر استفاده کرد؟ من به زمین کود فسفر ندادم قبل از کشت چیکار باید بکنم؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود برشما خیر نمیتونید از فسفر در آبیاری اول زعفران استفاده کنید. لطفا با مشاوران دهکده تماس بگیرید.

  8. صیفی گفت:

    سلام چرا نباید در آبیاری اول زعفران از کود استفاده کرد؟ من چند جا شنیدم که این موضوع رو بیان کردن که در ابیاری اول از هیچ کودی استفاده نکنید؟ ایا باعث اسیب به زعفران میشه

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما خیر در آبیاری اول چون زعفران ریشه ای نداره که بتونه مواد غذایی رو مصرف کنه و عملا مواد غذایی به هدر میره.

  9. رضا گفت:

    منطقه ما کلا دوتا اب بیشتر نمیدن تا الانم جودب داده ۵ تا اب و اینهمه کود!چه خبره

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود برشما ما در کل متن اشاره کردیم که تعداد دفعات آبیاری مزارع زعفران به شرایط آب وهوایی بستگی داره. اگر منطقه شما نزوالات جوی خوبی داشته باشه طبعا تعداد آبیاری هم کمتر خواهد بود.

  10. فائزه گفت:

    سلام خسته نباشید چه روشی برای آبیاری بهتره از آبیاری قطره ای استفاده کنیم یا بارانی؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما عموما بهترین روش برای آبیاری استفاده از لوله های پی فلکس هست که جزو آبیاری بارانی حساب می شود البته از آبیاری قطره ای هم می تونین استفاده کنید

  11. موسوی گفت:

    سلام خسته نباشید میخواستم ببینم این زمان هایی که گفته شده زمان دقیق آبیاری زعفران هستند؟ تو همین تاریخ ها آبیاری رو انجام بدیم خوبه؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما. قطعا نه! آبیاری در هر منطقه با منطقه ی دیگه متفاوته و وابسته به شرایط آب و هوایی هست تاریخ هایی که گفته شده صرفا یک اطلاعات کلی هست و شما برای تعیین زمان دقیق آبیاری تو منطقتون باید از یک مشاور کمک بگیرید.

  12. shadi گفت:

    سلام وقتتون بخیر مقالتون رو خوندم ممنون از تون توی تعیین وقت آبیاری زعفران کدوم مهمتره اینکه تیج برسه به دوسانت یا دمای هوا به حد نرمال برسه؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما هردو عامل رو باید در کنار هم قرار بدید هر زمان که دمای هوا پایین اومد باید به زمین سر بزنید پیاز ها رو چک کنید و زمانی که تیج ها بیرون اومدن زمان دقیق ابیاری شماست.

  13. مهراوه گفت:

    سلام وقتتون بخیر من امسال پیاز زعفران خریدم توی سبد توی تراس کشت کردم ۱۰تا سبده زمان آبیاری برای سبد کیه؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما زمان ابیاری توی سبد یا گلدان با زمین فرقی نداره شما هم باید زمانی که تیج ها به 2 سانتی رسیدن ابیاری کشت سبدیتون رو انجام بدین.

  14. محسن گفت:

    سلام زمان ابیاری زعفران تو مناطق سردسیر کی هست؟ ما توی همدان کشت کردیم ولی نمیدونیم کی باید ابیاریرو انجام بدیم و زمانش کیه؟

  15. فهیمه گفت:

    سلام وقت بخیر برای آبیاری تو گلدان چیکار کنیم من چند باری چک کردم هنوز تیج های زعفرانام بلند نشدن

  16. مصطفوی گفت:

    زمان آبیاری ززعفران توی پاییزه کیه؟ اول پاییز همه ابیاری رو انجام میدن درسته ؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما بسته به منطقه ی شما متفاوته. پیاز های زعفرانتونو چک کنین هر زمات تیج ها به ۲ سانت رسید میتونید ابیاری رو انجام بدین

  17. moein گفت:

    کاشکی توی مقاله زعفران دقیق آبیاری رو میگفتین. من توی سبد توی تراسم کشت کردم و نمیدونم اید کی برم و ابیاری رو انجام بدم ممنون مشم ی زمان دقیق بگین.

  18. nasim گفت:

    برای ابیاری دوم زعفران یا زاج اب زعفران چه کودی باید استفاده کنیم؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما برای ابیاری زاج اب زعفران بهتره از کود اوره استفاده کنید.

  19. زهرا گفت:

    سلام وقتتون بخیر کاشکی توی مقاله در مورد زمان دقیق ابیاری زعفران هم اشاره ای میکردین. من تازه کشت کردم و اصلا نمیدونم کی بادی آبیاری رو انجام بدم.

  20. منصوره گفت:

    سلام آبیاری دوم زعفران کی باید انجام بشه ماها که زمینمون امسال گل نداده باید چه جوری آبیاری دوم رو انجام بدیم؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما به برگ های هرتیج نگاه کنین اگر سبز تیره هستن موقع آبیاری دوم شما رسیده.

  21. مصطفی گفت:

    زاج آب زعفران رو چه زمانی بدم؟ گلدهم یکی دو روزه تموم شده؟ بهتره از چه کودی برای زاج آب زعفران استفاده کنیم؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما دو هفته بعد از اتمام گلدهی از زاج آب استفاده کنید. از کودهای حاوی نیتروژن مثل اوره میتونید استفاده کنید.

  22. هلیا گفت:

    آبیاری توی زمستون لازمه انجام بشه ؟ چه بدیم با آبیاری بهتره؟

  23. مجدا گفت:

    سلام زمین اب نداشته باشه چیکار باید کرد؟چطوری باید اب داد؟چقدر اب میخواد؟

  24. نداقیاسی گفت:

    سلام زعفرون تابستون آب بدیم‌مگه خراب نمیشه پس‌چرا میگن بعد از کاشتن پیاز باید آب بدیم

    • معصومه مزدکی گفت:

      این حرف کاملا اشتباهه هرگز در تابستان مزرعه رو آبیاری نکنید.

  25. علیرضا گفت:

    سلام ما 20 متر پارسال کشت انجام دادیم خیلی خوب بار نداد بهمون گفتن تابستون آبیاریش کنیم خوب میشه ابیاری تابستانه زعفران رو کی انجام بدیم ؟

  26. کامران گفت:

    سلام ابیاری تابستونه کی باشه دقیقا؟ بعد اگه پیاز کنه بزنه چی؟ یا اگه زعفرون نده؟ این همه ریسک واسه زعفرون دادنه دیگه

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما اگر با مشورت کارشناس اینکارو انجام بدین طبعا ریسک کمتری میپذیرید لطفا از طریق راه های ارتباطی با مشاوران ما تماس بگیرید

  27. محمد سعید زلرعی گفت:

    لطفاً در مورد تیج که به چه معنی هست و به کدام اندام گیاه گفته میشود و طریقه چک کردن آن برای مشخص شدن اولین آبیاری بیشتر توضیح فرمایید.با تشکر

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما تیج در واقع همون ساقه ی زعفران هست که از قسمت بالایی جونه میزنه و خارج میشه. بعد از کشت لازم هست که هر دو هفته تا 20 به صورت تصادفی تعدادی از پیازها رو در بیارید و بررسی کنید. در اوایل مهر این تیج ها شروع به رشد می کنن و زمانی که شرایط مساعد بود یعنی تیج ها به دو سانتی متر رسیدند و اختلاف دمای شب و روز به 12 درجه رسید زمان آبیاری هم فرا میرسه. اگر نیاز به مشاوره بیشتری دارید لطفا با شماره 09302999768 تماس بگیرید.

  28. هانیه گفت:

    چند روز بعد از کاشت زعفران میشع ابیاری اول رو شروع کرد

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما برای تشخیص این موضوع باید به چند نکته توجه کنید اول اینکه اختلاف دمای شب و روز در ۴۸ ساعت به ۱۲ درجه برسد، یعنی اگر دما در روز 20 تا 24 درجه است، در شب 10 الی 12 درجه باشد.
      نکته دوم اندازه تیج‌های پیاز زعفران است که باید بیش از 2 سانتیمتر رشد کرده باشد. این رشد به این معناست که جوانه های بنه فعال شده و فعل و انفاعالات درونی آغاز شده است.

  29. هدیه گفت:

    سلام وقت بخیر من شیراز هستم 12 مرداد کاشت زعفران رو انجام دادم آبیاری رو باید چه تاریخی انجام بدم؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما، یک اب سطحی بدون کود بدین، آب دوم رو با کود پتاس بالا بعد از خشک شدن زمین بدین، اب دوم باید سنگین و غرقاب باشه بعد از گلاب دوم سله شکنی کنید

  30. صفر گفت:

    آبیاری دوم رو با چه کودی بدیم بهتره؟ من پارسال 200 متر کشت کردم خیلی کم گل داد برای زاج اب از کود اوره استفاده کردم نمیدونم الان جه کودی بدم که برداشت بالا بره میشه بگید بهم

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما بالا بردن برداشت به خیلی عوامل بستگی داره که کود یک بخشی از اون هست لطفا اطلاعات دقیقتری از محلول پاشی، آبیاری اول و وضعیت زمین برامون ارسال کنید.

  31. محمد گفت:

    سلام وقت بخیر دمای هوای منطقه ما الان منفی5تا7درجه سانتیگراد هست ابدهی دوم یا زاج اب انجام بشه؟سال اول کشته کود مناسب زاج آب چیه ؟

    • پشتیبان دهکده موفقیت گفت:

      درود بر شما، بله انجام بدین، بستگی به شرایط مزرعه کود مصرف متفاوتِ با مشاوره تماس بگيريد ۰۹۳۰۲۹۹۹۷۶۸

  32. حسن گفت:

    سلام و درود خدمت شما زعفرون کاشتم امسال اواسط مهر ماه.
    بعد اوایل آذر با زاچ آب سایر زمین‌های زعفرون زعفرونای امسالی رو هم آب دادم آیا الان بعد 40روز که گذشته نیاز به آب سوم داره یا نه؟ دمای هوا هم الان رسیده به منفی 7یا8
    تابحال بارندگی هم نداشتیم تو منطقه

    • پشتیبان دهکده موفقیت گفت:

      درود بر شما
      نوبت محلول پاشی هاست، سعی کنید زیر نظر مشاوره و طبق کود های استفاده شده در زاج ابتون محلول پاشی انجام بدین، اگر بارش نداشتین محلول پاشی هارو تا ۶ مرتبه تکرار کنید

  33. جوینکو گفت:

    سلام
    بنده چندین سال هست زعفران میکارم
    ولی اطلاعات شما فوق العاده کاربردی و موثر بوده
    با سپاس از زحمات شما در تهیه این مقاله مفید

  34. ایمان ض گفت:

    سلام وقت بخیر
    اواخر تیر حدود سی متر زعفران کاشته ام اولین آبیاری کی باشه بهتره؟

  35. نسرین گفت:

    سلام من زمینم سیل رفته توش چند روزه که خشک نشده باید چیکار کنم .امسال کلان خراب شده اره

  36. Ehsan گفت:

    بهترین زمان ابیاری واسه زعفران تازه کشت شده وسط شهریور اب بعدی اول مهرماه و سله شکنی‌ زعفران تازه کشت شده سال اول فقط باید سبز بشه دو آبه زودتر بهتر سبز نمیشه من ۱۵ ساله زعفرون کارم روی تجربه کردم مهندس ها درس شو خوندن هر گونه سوال جواب میدم

    • دهکده شاپ گفت:

      سلام مسیر تجربی به نسبت منطقه و شرایط جوی بدست میاد که در هر سال تغییر اقلیمی داریم و تجارب قبل عملا منسوخ شده است بنابراین توصیه ای نکنید که تازه کاران متحمل ضرر بشن

  37. احمد گفت:

    سلام و وقت بخیر بابت اطلاعاتی که در اختیارمون گذاشتین تشکر??

  38. منوچهر گفت:

    در مورد زمان ابیاری گفتید دمای هوا در ۴۸ ساعت زیر ۱۲ درجه بشود جمله ای نامفهوم است .آیا منظور تان دمای میانگین ۴۸ ساعت زیر ۱۲ درجه باشد هست ؟ همچنین نوشته اید اگر تیج ۲ سانت شد ابیاری کنید مگر قبل از ابیاری که زمین خشک است تیج رشد میکند؟ با تشکر

    • دهکده موفقیت گفت:

      درود اختلاف دمایی در ۴۸ ساعت به ۱۲ درجه برسه، یعنی اگر طی فردا و پس فردا دمای هوا در روز ۲۷ درجه بود، در شب به زیر ۱۵ درجه برسه.
      اگر اختلاف دما به ۱۲ درجه برسه اما تیج شما یک سانت نباشه یعنی بنه هنوز در خواب هست و ابیاری هنوز وقتش نرسیده

  39. آصفی گفت:

    در پاسخ ها طلاعات خوبی بود ..تشکر

  40. Hssan گفت:

    سلام وعرض احترام بنده با نظر احسان موافقم و تجربه پدر علمه

    • دهکده موفقیت گفت:

      درود بر شما نظر شما محترمه اما تجربه کشت زعفران در شمال و جنوب و خیلی از شهرها دیگه رو غیر ممکن میدونست اما امروزه درحال انجامه. تجربه بدون علم باعث شده کلی آسیب به خاک ها بارور وارد بشه و تجربه بدون علم باعث بخشی از مشکلات آبی کشور شده

  41. عباس ابراهیمی گفت:

    سلام بسیار عالی بود اطلاعات بیشتری در اختیار کشاورزان بزارید ممنون

  42. علی گفت:

    سلام
    جسارتا بفرمایید مدت زمان بازدهی محصول زعفران چند سال است،یعنی بعد از چند سال باید دوباره جابجا شود.

    • دهکده موفقیت گفت:

      درود بر شما 5 تا 7 سال بستگی داره به زمین و نوع رسیدگی شما بستگی داره

  43. علی گفت:

    سلام آبیاری برج9برای‌گل‌دهی‌جواب‌میده‌سال12کاشت‌هست
    پیازاش‌اندازه‌عناب‌هست‌زمین‌نیشابور‌هست‌ممنون

    • علی رضا صادقی زاده گفت:

      درود برشما وقت بخیر میبایستی کوددهی مزرعه زعفران شما رو با هدف افزایش وزن بنه های دختری زعفران باید انجام داد و در سال اینده پیازهای زعفران رو به زمین جدیدی منتقل کنید، اماده سازی زمین جدید رو از الان شروع کنید

  44. علی گفت:

    سلام . الان برای زاج آب زعفران اگر دما -2 درجه باشد آب بدهیم مزرعه زعفران را یا خیر؟؟؟.
    اگر آب بدهیم از اوره استفاده کنیم؟؟؟

    • علی رضا صادقی زاده گفت:

      درود بله میتونید اب بدین، اما از کود اوره استفاده نکنید اوره سبب تشدید سرما زدگی‌میشه، برای تجویز دقیق از مشاوره کمک بگیرید

  45. عیسی گفت:

    باسلام خدمت شما سروران گرامی بنده 1هکتار زعفران دارد می‌خوام درباره کوددهی و محلول پاشی راهنمایم کنید تا گل خوب و زیادی برداشت کنم ممنونم از شما عزیزان

    • علی رضا صادقی زاده گفت:

      درود بر شما باید زمین شما، شرایط کشت و پیشینه ی کوددهی مزرعه بررسی شود لطفا برای مشاوره با شماره 09302999768 تماس بگیرید.