مقالات > مهم مقالات   >   کشت زعفران تا برداشت ( روش های کاشت زعفران در زمین )

کشت زعفران تا برداشت ( روش های کاشت زعفران در زمین )

در این مقاله در کاشت زعفران صحبت کردیم. گیاه زعفران در همه‌ی دنیا به عنوان یکی از گرانترین و البته پرخاصیت ترین ادویه ها شناخته می شود. اتفاق خوب این هست که مبدا این ادویه کشور خودمون هست. چرخه ی زندگی و زندگی زعفران به نوعی است که میزان مصرف آب بسیار کمی دارد زیرا فصل رشد این گیاه با بارش های زمستانه و پاییزه همراه است.

تا چند سال پیش بیشتر افراد علاقه مند به کشت زعفران تصور می کردند تنها اقلیم مناسب برای این گیاه خراسان می باشد اما به تازگی شاهد آن هستیم که کشت زعفران در بیشتر استانهای کشور از تبریز و اصفهان تا بخش هایی از مازندران ممکن است و بسیار از افراد توانسته اند با موفقیت کاشت زعفران را پشت سر بگذارند.

اگر شما هم از جمله افرادی هستید که می خواهید کشت این گیاه باارزش را انجام دهید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا به طور تخصصی و حرفه ای آموزش کاشت زعفران را فرا گیرید.

 

روش های کاشت زعفران کدامند؟

آموزش کت زعفران عملی

1)کاشت خاکی زعفران

این نوع کشت مرسوم‌ترین و قدیمی‌ترین روش کشت است، که دراین مقاله به آن می‌پردازیم: کشت بین درختان با شرایط به خصوصی قابل انجام است. کشت در زمین هم به‌ صورت دستی و سنتی امکان‌پذیر است و هم با ماشین‌آلات کشت زعفران و به‌  صورت مکانیزه انجام می‌شود.

 

 

*پیشنهاد ویژه*

 

ورود به صفحه آموزش کشت زعفران در خاک

هر سوالی در مورد دوره کشت زعفران داری با ما در میون بگذار!

09302999768

2)کاشت گلخانه‌ای

این نوع کشت به‌ عنوان جدیدترین شیوه ی کشت به‌حساب می‌آید : کشت هیدروپونیک یا آب‌کشت، نوعی از کشت است که از آب به همراه مواد بی‌ اثر مثل پرلیت، به‌ عنوان بستر کشت استفاده می‌شود.

کشت ایروپونیک زعفران یا هواکشت نوعی کشت گلخانه‌ای بدون بستر است. که در مقاله ی دیگری در مورد این نوع از کشت گلخانه ای زعفران صحبت کرده ایم.

در این نوع کشت، ریشه در هوا معلق است و با اسپری آب به طور مداوم مواد غذایی به آن می‌رسد. کشت فوگ پونیک به‌روزترین شیوه ی کشت می‌باشد که در عمل مشابه کشت ایروپونیک است و نیاز به بستر کشت ندارد، اما بااین تفاوت که عناصر غذایی به شکل بخار به ریشه گیاه داده می شود.

 3)کاشت در منزل

بله، همانطور که در تیتر خواندید به راحتی میتوانید در خانه عملیات کشت را انجام بدید، در دهکده موفقیت یک مقاله ی کامل در مورد این نوع کشت زعفران نوشته شده میتوانید از آن استفاده کنید.

آموزش کاشت زعفران به صورت ویدئویی :

در ویدئوی زیر خیلی سریع آموزش کشت زعفران داده شده حتما این ویدئو رو تماشا کنید.

 

ویژگی زمین در کاشت زعفران

 

قدم به قدم مراحل کاشت زعفران تا برداشت

 

آب و هوای مناسب کشت زعفران کدام است؟

پیش از آغاز شروع به کشت باید بدانید که اقلیم شما مناسب برای پرورش این گیاه هست یا خیر. عموما زعفران را به عنوان گیاهی مناسب اقلیم نیمه گرمسیر می دانند اما باید بدانید زعفران در آب و هوای سرد و شهرهای سردسیر نیز می تواند کشت شود. به طور کلی رنج تحمل گیاه زعفران از 0 تا 20 درجه می باشد به این معنی که اگر پیاز زعفران در معرض دمای زیر 0 درجه یا بالای 20 درجه قرار بگیرد دچار تنش شده و از بین می رود نکته‌ی دیگر اینکه زعفران را نمی توانید در اقلیمی که در دهه دوم تابستان بیش از 30 میلی متر بارندگی دارد کشت نمایید.

 

— ویژگی زمین در کاشت زعفران

 

خاکی زمینی که برای تولید زعفران مناسب است که از ۴۰ درصد شن، ۴۰ درصد سیلت و ۲۰ درصد ماسه تشکیل شده باشد که اصطلاحا به آن خاک لومی شنی می گویند.

در این نوع خاک گردش هوا به خوبی انجام می شود و اکسیژن کافی در اختیار ریشه های پیاز زعفران قرار می گیرد. ph خاک برای زعفران باید بین 7 تا 9 باشد تا گلدهی زعفران صرفه اقتصادی داشته باشد.

آب و خاک زمین نباید شور باشد. حداکثر شوری مجاز برای تولید زعفران باید زیر2000 دسی زیمنس بر طبق آزمایش خاک باشد.

زعفران برای رشد به نور خورشید نیاز دارد بنابراین زمین موردنظر نباید توسط درختان پوشیده شده باشد. از ویژگی دیگر  زمین مناسب، نبود موش می باشد. پیش از اقدام به تولید زعفران تمامی لانه های موش باید از بین بروند.

— کی زعفران بکاریم؟

زعفران یک دوره بیداری و یک دوره خواب را در طول زندگی میگذارند. بهترین زمان کاشت زعفران در دوره خواب حقیقی پیاز، یعنی اواسط اردیبهشت تا نیمه اول تیرماه می‌باشد (البته زمان کشت وابسته به اقلیم منطقه متغیر است).  کاشت پیازهای زعفران در زمان نامناسب بر گلدهی زعفران و محصول سال بعد اثر منفی می‌گذارد.

 

مرحله اول : آماده‌سازی زمین کشت زعفران

1) شخم اولیه زمین 

اولین مرحله برای آماده سازی زمین کشت زعفران، شخم زمین می باشد. بهترین زمان برای شخم زمین اواخر پاییز یا اول زمستان است که به علت بارش‌های متعدد بافت خاک نرم شده و خاک نیز در حالت استراحت می‌باشد؛ اما اگر شرایط مهیا نبود می‌توان در اردیبهشت‌ماه اقدام به شخم‌زنی زمین کرد.

 

 

در بهار پس از قطع باران‌های بهاری که به‌اصطلاح زمین گاو رو می‌شود، مزرعه را شخم عمیق (25-30 سانتی‌متر) می‌زنند. زمان مناسب برای شخم زمین در هر منطقه متغیر است. منظور از گاو رو شدن خاک حالتی است که رطوبت آن به حدی رسیده که به ماشین‌آلات و پای دام و انسان نمی‌چسبد و درعین‌حال در اثر عملیات خاک‌ ورزی به‌ خوبی از هم باز می‌شود.

مقداری از خاک گاو رو را اگر در دست بفشاریم شکل می‌گیرد اما با ضربه ضعیفی به‌ سهولت از هم می‌پاشد. زیر و رو کردن زمین برای تبدیل علف هرز به مواد هوموسی نیز مؤثر می‌باشد. پس از انجام این عملیات زمین را به حال خود رها می‌کنند تا زمین آیش بماند.

کلوخ شکنی :

اگه بعد از شخم اولیه زمین دارای کلوخ باشد به وسیله ی دیسک، کلوخ ها را خرد میکنند (اگر متراژ زمین کم باشه میتونید از بیل استفاده کنید).

بعد از دو یا سه هفته زمین دو بار دیگه بر جهات عمود بر هم شخم سطحی-10 سانتیمتری زده میشود. اگر زمین به خوبی شخم نخورد و یا بافت خاک به تعادل نرسد، رطوبت در لایه های سطحی باقی میماند و پوسیدگی سطحی و تنش خشکی در عمق های پایین تر رخ میدهد.

عمق کاشت پیاز در زمین هایی با بافت متراکم یا به بیان ساده تر زمین هایی که خاک آنها سفت است کمتر از حد توصیه شده یعنی 20 سانتیمتر میشود، اینجوری پیاز دچار عارضه دوکی یا هویچی شکل شدن شده که باعث کاهش بازدهی محصول میشود.

 

آماده سازی زمین کاشت زعفران

2 ) کوددهی پایه

ابتدا به کمک تراکتور و یا گاوآهن اقدام به شخم زدن زمین کنید. اگر بعد از شخم اولیه زمین دارای کلوخ باشد به‌وسیله ی کلوخ شکن، کلوخ‌ها را خورد کرده (اگر متراژ زمین کم باشد توسط بیل کلوخ‌ها را خورد می‌کنند) سپس بعد از دو یا سه هفته زمین را دو بار بر جهات عمود بر هم شخم می‌زنند.

اگر زمین زعفران به‌ خوبی شخم نخورده باشد به علت اینکه خاک نمی تواند رطوبت کافی را در خود نگه دارد، عارضه هویجی شدن اتفاق می افتد و باردهی مزرعه کاهش می‌یابد.

در زمان نزدیک کشت حدود 7-4 تن کود گاوی پوسیده شده عاری از بذر علف هرز به همراه 40 کیلوگرم فسفات آمونیوم در هر 1000 متر، با کمک کولتیواتور با خاک ترکیب کرده سپس بلافاصله برای ممانعت از تجزیه توسط آفتاب زمین را کاملاً هموار و مسطح می‌کنند.

کود دامی پوسیده علاوه بر بارور و غنی کردن خاک با نگهداری آب، خطراحتمال ایجاد تنش خشکی را کاهش می دهد. حدود 20 – 80 تن کود دامی در هر سال باید به زمین زعفران افزوده شود.

البته این مقدار کود توصیه شده برای تمام زمین‌ها یکی نیست. لازمه ابتدا برای کوددهی به زمین از مقدار عناصر موجود در خاک مطلع باشید، و همان‌طور که در بالا هم اشاره کردم لازم  آزمایش خاک کشاورزی از زمین تهیه کنید.

کود دامی در پرورش زعفران

نکته! اگر کود یک‌دست و به یک میزان با خاک ترکیب نشود ممکن است با آبیاری اولیه کودها در نقاطی از زمین سرازیر و جمع شود.

چرا کود دامی و چرا پوسیده؟

کود حیوانی برای کشت زعفران کود پایه به شما میرود و قبل از کاشت استفاده می‌شود. زمین زعفران هرسال یا هر دو سال بسته به نیاز زمین به‌صورت سطحی به کوددامی نیاز دارد. کود دامی در طی گذراندن سری مراحل و عملیات ها پوسیده میشود. پوسیده بودن کود به معنی خشک بودن آن نیست و متاسفانه اکثر زعفرانکاران و کشاورزان کود خشک را کود پوسیده تلقی میکنند. بهترین کود دامی برای مزارع زعفران کود های دامی ترکیبی است.

80% از کود ترکیبی بهتر است کود گاو باشد. کود گاوی میزان آب و رطوبت بیشتری از کود اسبی دارد. کود گاوی نسبت به کود گوسفندی دارای شوری و خاصیت قلیایی کمتری است.

وجود بستری از کاه سبب کند شدن مدت تجزیه این کود شده است. حرارت ما بین اجزا کود گاو به‌سرعت بالا نمی‌رود و عموما از کود گاو به عنوان کود سرد یاد میشود. سیستم گوارشی گاو ها توانایی هضم بهتری را دارد بنابراین بذر علف هرز کمتر در کودشان دیده میشود.

کود مرغی یا کود پرندگان دیگر زمین را به علفزار تبدیل می‌کند و مبارزه با علف هرز از سخت ترین مراحل نگهداری محسوب میشود. علوفه هرز میزان زیادی از تغذیه خاک را مصرف کرده و با بنه زعفران وارد رقابت ریشه ای میشود. کود مرغی درصد بالایی ازت دارد و در صورت عدم کنترل میزان ازت گیاه سوزی رخ میدهد. کود گاوی در اصلاح بافت خاک موثر است و باعث نفوذ پذیری بهتر آب و هوا میشود.

آزادسازی عناصر غذایی از کود گاوی (در صورت پوسیده بودن) حدود 4 ماه طول میکشد. اگر زمین را در اردیبهشت آماده کنیم زمان رشد، مواد مغذی در دسترس ریشه قرار دارد. اما 20% باقی مانده به چه نوع کودی تعلق میگیرد؟ 20% مابقی کود را از کود گوسفندی و کود مرغی 100% پوسیده شده استفاده کنید. با توجه به این که عموم زمین های ایران به دلیل آبشویی این عنصر از کمبود نیترورژن برخوردار است وجود کود جامد مرغی که نیتروژن کافی دارد به تامین کمبود ازت خاک به روش ارگانیک کمک میکند.

فواید مصرف کود دامی برای زعفران  :

  1. مقاومت گیاه زعفران در برابر یخ زدگی زمستان بیشتر می شود.
  2. سبب حفظ رطوبت خاک می شود بنابراین گیاه در خشک سالی مقاوم تر خواهد شد.
  3. پیاز زعفران از گرما در تابستان صدمه کمتری می بیند.

کود آمونیوم فسفات

فسفر و نیتروژن دو عنصر ضروری در پرورش زعفران می باشند و هر دوی این عناصر که نقش مهمی در رشد بنه زعفران دارند در آمونیوم فسفات موجود می باشند. این کود بهتر است در فصل بهار و پیش از کشت استفاده شود.

از جمله مزایا استفاده از آن شامل موارد ذیل می باشد:

  1. مقاومت در برابر سرمازدگی
  2. رشد رویشی برگ ها
  3. افزایش عملکرد

مقدار دقیق کودهای مورد نیاز پیش از کشت چقدر است؟

تعیین مقدار مورد نیاز از هرکدام از این کودها به نتیجه آزمایش خاک، اقلیم و نظر مشاور کشت زعفران دارد. به طور کلی در هر 1000 متر مربع، 5 تن کود گاوی 1 تن کود مرغی پوسیده به همراه 20 کیلوگرم کود دی فسفات آمونیوم با صلاح دید کارشناس مزرعه استفاده می شود. کود آمونیوم فسفات باید به اندازه مصرف شود چرا که می‌تواند ph خاک را افزایش داده و خاک را قلیایی کند و جذب بعضی از عناصر را مختل کند.

از برخورد این ماده با ریشه و بذر گیاه باید به طور جدی خودداری کرد چرا که می‌تواند باعث رشد و باروری در گیاه شود.

برای نگهداری کود از بسته بودن کیسه اطمینان حاصل کنید دمای محیط را کنترل کنید تا رطوبتی به کود نرسد.

 

 

3 )تسطیح مزرعه زعفران

تسطیح مزرعه عامل بسیار مهمی در کوددهی و آبشویی خاک می باشد. اگر مزرعه در قسمت های مختلف دارای شیب غیر مجاز باشد آب به همراه کود موجود در آن از مناطق پرشیب به مناطق کم شیب حرکت می کنند.

این موضوع سبب انباشته شدن کود بیش از نیاز، در یک قسمت از مزرعه و بی نصیب ماندن قسمت های پرشیب خواهد شد؛ به بیان بهتر کود از دسترس پیازهای زعفران در مناطق پرشیب خارج شده و پیازها در آن قسمت نمی توانند رشد خوبی داشته باشند. به علاوه وجود شیب در مزرعه باعث بالا رفتن آبشویی و از بین رفتن تدریجی خاک نیز خواهد شد.

در این نوع از زمین ها بعد از آبیاری، آب در قسمت هایی که گودتر هستند تجمع پیدا می کنند و به راحتی بیماری پوسیدگی ریشه به وجود خواهد آمد.

مضرات تسطیح و هموار نکردن زمین:

  1. در زمین‌هایی که مسطح نشده اند عمق پیازها در متراژهای مختلف، کم‌ تر یا بیشتر می‌شود و خساراتی مثل: دوکی شکل یا هویجی شدن پیازها رو در این مزارع مشاهده میکنید.
  2. پخش نشدن یکسان کود باعث می‌شه برخی از پیازها از تغذیه کمتری برخوردار باشند.
  3. برای سله شکنی سطح زمین باید یکسان و صاف باشد تا دستگاه به سهولت حرکت کند. قطع تیج ها در زمان سله شکنی یکی دیگه از مشکلات زمین ها تسطیح نشدست.
  4. از شروط منظم و سروقت درامدن تمام گل‌ها مسطح بودن زمین است، گل‌هایی که در عمق کمتری کاشته شده باشند زودتر خارج می‌شوند و برعکس گلهایی که در عمق بیشتری کاشته شده باشند دیرتر شکوفا می شوند.

مرحله دوم : نقره کردن و سورت کردن پیازها

یکی از مهم ترین مراحل در کشت تهیه پیاز زعفران می باشد زیرا بخش عظیمی از سرمایه و سودآوری به پیازها، سلامت آنها وابسته است حتما از مراجع معتبر و خود کشاورزان پیازهای زعفرانتان را تهیه نمایید. برای خرید پیاز زعفران از مزارع دهکده موفقیت از طریق دکمه زیر اقدام کنید.

علت نقره کردن در واقع پیداکردن پیازهای خراب، له شده و کپک‌زده است. برای این کار پوشال‌های دور پیاز را می کنیم. دقت کنید که پوشال‌ها مانند لباس عمل می‌کنند پس نباید پیازها را زیاد از حد نقره کرد تا بخش سفید پیاز نمایان شود.

فقط لازم است که پوشال‌های اضافی گرفته شود. اگر سطح زیر کشت شما بالا است این کار را به‌منظور سرعت بیشتر با سبد یا چهارشاخ انجام دهید. سپس پولک یا تکمه زیر پیاز را بکنید. این تکمه‌ها یا پولک‌ها در واقع پیاز مادری سال گذشته هستند که از بین رفته‌ و مواد غذایی خود را به پیاز دختری منتقل کرده است.

سورت کردن به معنی جدا کردن پیازهایی که به یکدیگر چسبیده اند می باشد. در حالت عمومی پیازهای دختری توسط تکمه انتهایی به یکدیگر چسبیده اند. با انجام عمل سورتینگ درواقع این پیازها را از یکدیگر جدا کرده و به سه دسته بندی پیاز متوسط، پیازهای ریز و درشت تقسیم می کنیم.

مرحله سوم : ضد عفونی پیاز زعفران

 

قبل از شروع کاشت، برای ازبین‌بردن کنه‌ها و قارچ‌ها باید آنها با سم کنه کش و قارچ کش ضدعفونی کنید، برای این کار می‌توان از یک مخزن ۱۰۰ الی ۲۰۰ لیتری استفاده کرد.

بهترین سموم برای ضدعفونی استفاده از قارچ‌کش کاربندازیم و کنه‌کش پروپارژیت می باشد. در داخل مخزن، آب تمیز پرکرده از قارچ‌کش کاربندازیم به میزان 2 در 1000 و کنه‌کش پروپارژیت به میزان 1.5 در  1000 لیتر آب رقیق کنید.

در این مرحله باید پیازها را در حجم ۵ الی ۱۰ کیلوگرمی داخل سبد قرار داده و در داخل مخزن به مدت ۳۰ الی ۶۰ ثانیه فرو ببرید. سپس سبد را خارج کرده و اجازه دهید تا آب آن کامل خارج شود. در این مرحله پیازها آماده کشت هستند.

 

روش کشت زعفران در زمین

 

اگر دسترسی به مخزن ندارید و سطح زیر کشت شما کمتر از 5000 متر است یا حتی اگر در بعضی مناطق گرم هستید، خرید مخزن توجیه اقتصادی ندارد. یک سطل نسبتا بزرگ فراهم کنید پیاز ها را داخل سطل ریخته قارچ کش را روی آن میریزید و با یکدیگر مخلوط میکنید.

دقت کنید که در این روش مقدار قارچ کش را بیش از اندازه نریزید چون باعث سوختن پیاز ها می شود. اگر کم بریزید ضدعفونی به درستی انجام نمی شود. کنه کش را در شهریور ماه به صورت محلول پاشی در اختیار گیاه قرار می دهیم. البته این روش تاثیر پذیری پائین تری دارد.

مرحله چهارم : انتخاب روش کاشت زعفران در زمین کشاورزی

برای کشت خاکی زعفران می تونید از کشت ردیفی و کشت کپه ای استفاه کنید. روش کشت کپه ای منسوخ شده است و کشت ردیفی جایگزین آن شده که بازدهی بالاتری نیز دارد. ایجاد ردیف می‌تواند توسط ماشین به‌صورت مکانیزه باشد و یا به‌صورت کرتی یا دستی انجام شود.

در سطح زیر کشت بالا ترجیحا از ماشین کاشت زعفران استفاده کنید. در سطح زیر کشت پایین برای ایجاد شیار میتونید از کولتیواتور  استفاده کنید. در سطح کمتر از 1000 متر با بیل اقدام به ایجاد ردیف کنید. پیاز زعفران مرغوب مهم‌ترین فاکتور در احداث مزرعه زعفران است که باید با دقت صورت گیرد.

 1 ) کشت کپه‌ای دستی

کشت زعفران به روش کپه ای

در این روش توسط بیل اقدام به حفر چاله به عمق و عرض ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر می‌نماییم. در این مرحله یک نفر به تعداد ۳ تا ۱۵ عدد پیازچه در داخل هر چاله قرار داده و نفر بعدی اقدام به پوشاندن پیازچه‌ها با خاک توسط بیل می‌نماید و سطح زمین را مسطح می‌کند.

فاصله هر چاله با چاله بعدی بین 10 تا 15 سانتیمتر در یک ردیف و با ردیف کناری ۲۵ تا ۳۰ سانتی‌متر را در نظر می‌گیرند. در این صورت در هر مترمربع 60-50  پیاز کاشته می‌شود. اگر از پیازهای 10-8 گرم استفاده شود در 1000 متر حدود 500 کیلوگرم پیاز لازم است.

2 ) کشت تسبیحی

می‌توان به روش تسبیحی کشت را انجام داد و پیازها را به‌صورت تک‌تک و به فاصله 5-7 سانتی‌متری از یکدیگر و یا به‌صورت زیگزاگ در حالی که جوانه انتهایی روبه‌بالا است در عمق 15-20 سانتی‌متری کاشت. در این نوع کشت هر پیاز مواد عالی و غذایی موردنیاز خود را خواهد داشت و می‌توان اطمینان حاصل نمود که برای سال‌های بعد پیازهای درشت و باروری را در اختیار خواهید داشت.

نکته!! روش‌های فوق تنها برای کشت در متراژ کم مناسب است. نکته!! دقت شود که در هر کشت انتهای پیازها بر روی زمین قرار گیرد.

نکته!! در زمان کاشت لایه خشک انتهای پیاز یا همان پیاز مادری، به همراه پوسته آزاد آن بهتر است جدا شود، تا مواد غذایی موجود در خاک راحت تر جذب پیاز شود.

3 ) کشت ردیفی با دستگاه کاشت زعفران

دو روش کشت نواری و آرمانی روش های کاشت زعفران با دستگاه هستند. در این دو روش از دستگاه‌های اتومات و نیمه اتومات استفاده میشود. دستگاه‌های تمام اتومات بدون دخالت هیچ نیروی انسانی و تنها با پر شدن مخزن کار میکنند و دقت کمی دارند. گاها به علت گرفتگی لوله های خروجی پیاز به زمین، برخی از شیار ها به کل خالی می‌مانند و شما زمانی متوجه گرفتگی لوله میشید که مخزن کاملا خالی شده باشد. بنابراین استفاده از این دستگاه توصیه نمیشود. دستگاه های نیمه اتومات به طوری طراحی شدن که 4-6 کارگر به روی دستگاه میشینند و پیاز ها رو از مخزن به سمت لوله ها هدایت میکنند. با توجه به دقت نیروی انسانی، کارگران از گرفتگی لوله های انتقال دهنده پیاز جلوگیری میکنند.

زمان کاشت زعفران

الفکشت نواری معمولی با تراکم 3 تا ۴ تن در هکتار 

در این روش اقدام به حفر زمین به‌صورت شیاری می کنند. در متراژهای زیر 5000 متر به‌ وسیله بیل یا تراکتور و در متراژ بالای 5000 متر با استفاده از دستگاه کاشت زعفران به عمق ۲۵ تا ۳۰ سانتی‌متر می‌کنند، سپس چند نفر شروع به چیدن پیازهای ضدعفونی شده با فاصله هر پیاز ۸ تا ۱۰ سانتیمتر می‌نمایند.

در مرحله بعد با بیل یا تراکتور اقدام به حفر شیار بعدی کنید و خاک شیار جدید را به روی شیاری که پیاز زعفران داخل آن چیده شده بریزید، فاصله هر شیار با شیار کناری ۳۰ تا ۴۰ سانتی‌متر می‌باشد. متوسط برداشت زعفران در این روش از سال سوم به بعد ۱۲ تا ۱۵ کیلوگرم در هر هکتار است.

 

روش های کشت زعفران

جدیدترین روش کشت زعفران ( کشت آرمانی زعفران )

امروزه کشت آرمانی زعفران جدیدترین روش کشت می‌باشد، به این صورت که تراکم پیاز در هر 1 هکتار (10.000 مترمربع) به 10-8 تن می‌رسد و فاصله هر شیار از شیار کناری 20-30 سانتیمتر می‌باشد، در نتیجه بازدهی محصول از سال سوم 20-25 کیلوگرم در هکتار خواهد بود.

هزینه کوددهی، آبیاری و هزینه کارگر در کشت نوین زعفران کاهش می یابد، همچنین چیدن گل ها به دلیل فاصله کمتر ردیف ها و نزدیک بودنشان راحت تر خواهد بود.

در کشت جدید زعفران، همان سه ماه اول کشت، حدود یک کیلو گرم زعفران خشک در هکتار خواهید داشت. در روش نواری یا کشت آرمانی زعفران در سطح زیر کشت بالاتر از 5000 متر از دستگاه های اتومات و نیمه اتومات استفاده میشود. به طور کل در کشت آرمانی زعفران استفاده از دستگاه های نیمه اتومات مطمئن تر و رایج تر است. تا در صورت گرفتگی لوله کارگر ها بتوانند اقدام به بازگشایی لوله دستگاه کنند.

کشت زعفران در زمین کشاورزی

 

 توجه کنید ردیف‌ها باید مستقیم و با فاصله یکسان از یکدیگر باشند.

نکته!! اگر عمق کاشت بیش از 20 سانتیمتر باشد جوانه گل‌ها دیرتر خارج شده و احتمال سرمازدگی افزایش میابد، اگر عمق کاشت کمتر باشد پیازها دوکی یا هویجی شکل می‌شوند و درصد گلدهی کاهش میابد.

نکته!! اگر در هوای بیش از 20 درجه اقدام به کشت و ضدعفونی می‌کنید باید آب همراه با محلول‌ها ترکیب شده به روی بنه‌ها اسپری شود.

اگر زمین و پیاز ها بعد از کاشت دچار آفت شد، از سم سولفور دو کربن و یا دیازینون به صورت محلولپاشی استفاده کنید.

مرحله پنجم : آبیاری

بعد از کاشت در تابستان به هیچ عنوان زمین کشت را آبیاری نکنید. زمان دقیق آبیاری زعفران بسته به منطقه ای که در آن کشت را انجام داده اید متفاوت است اما در یک فرمول کلی زمانی که تیج های زعفران در حدود دو سانتی متر رشد کرد زمان مناسب برای آبیاری می باشد. اولین آبیاری باید به صورت غرقابی انجام شود و از کودهای حاوی پتاسیم همراه با آن استفاده می شود.

بعد از گذشت چند روز از اولین آبیاری و گاورو شدن زمین سطح خاک خشک شده و اصطلاحا سله می بندد و باید در سریع ترین زمان اقدام به سله شکنی نمود.

ششمین مرحله : تغذیه پیاز دختری

بعد از برداشت، پیازهای مادری جمع آوری تغذیه را شروع می کنند و برای تقسیم شدن آماده می شوند. در این مرحله تغذیه پیاز و رساندن مواد غذایی ضروری بسیار با اهمیت است. اولین مرحله ی تغذیه بعد از برداشت آبیاری با کودهای نیتروژن دار می باشد که سبب تقویت ریشه و افزایش جذب می شود. کودهای حاوی ازت همراه با آب به صورت سطحی به زمین داده می شود.

در این مرحله ریشه های پیاز از بین می روند اما تغذیه هنوز به پایان نرسیده است. برای تقویت پیاز های مادری لازم است تا از طریق برگ و محلول پاشی اقدام به تغذیه نمود.

اولین محلول پاشی در دی ماه انجام می شود. کودهای محلول پاشی زعفران کمک می کند تا پیازهای مادری تقویت شوند. بعد از اولین محلول پاشی به فاصله 20 روز محلول پاشی ها دیگر را انجام می دهیم. تا 3 مرحله محلول پاشی برای تقویت پیازها رایج است.

در اواخر زمستان برای آنکه پیازهای دختری بتوانند ذخیره آب تابستانه خوبی داشته باشند لازم است تا یک مرحله آبیاری نیز انجام شود. در این آبیاری که به زردآب معروف است هم می توانید از کودهای مناسب استفاده نمایید.

برای خرید کود زعفران میتوانید از مشاوران دهکده موفقیت کمک بگیرید و یک برنامه کودی رایگان برای مزرعه خود داشته باشید.

روش کاشت زعفران

هفتمین مرحله : وجین

هر گیاه دیگری به جز زعفران در مزرعه وجود داشته باشد علف هرز است و باید سریعا نابود شود علف های هرز از تغذیه پیاز زعفران استفاده می کنند و اجازه نمی دهند مواد غذایی مورد استفاده پیاز قرار بگیرد در نتیجه پیازهای دختری ریز شده و مواد غذایی کافی برای گلدهی نخواهند داشت.

بهترین راه مقابله با علف هرز وجین دستی می باشد زیرا ورود سموم علفکش زعفران از طریق برگ به داخل پیاز باعث از صدمه دیدن خود پیاز نیز می شود.

هشتمین مرحله : مقابله با آفات و بیماری ها

در تمامی گام های کاشت تا برداشت زعفران لازم است تا با چک کردن مرتب پیازها، برگ های آنها از سالم بودن مزرعه و عدم وجود آفات و بیماری ها اطمینان پیدا کنید.

برگ ها و پیازهای زعفران را به خوبی بررسی کنید و اگر هرگونه تغییر رنگ و یا وجود لکه ای را در مزرعه دید حتما با مشاور کشت زعفران خود در میان بگذارید.

مهم ترین آفتی که گریبان گیر مزارع زعفران است آفت کنه و قارچ می باشد که در اثر رطوبت زیاد اطراف پیاز به وجود می آید و تا حدود بسیار زیادی با ضدعفونی پیش از کشت قابل کنترل است. اما گاهی در اثر بارش تابستانه رطوبت خاک بالا رفته و پیازها با وجود ضدعفونی به بیماری مبتلا می شوند که راه پیشگیری از آن وجود ندارد. در اینصورت در زمان آبیاری از سموم کنه کش استفاده کنید یا 30 کیلو در هر هزارمتر گوگرد گرانوله را در زمین پخش کنید.

بیماری دیگری که در مزارع شایع است پوسیدگی ریشه و کرم ریشه خوار می باشد که هرکدام روش های پیشگیری و درمان خود را دارد و بسیار با اهمیت است که علائم این بیماری ها را بشناسید تا به موقع اقدام به درمان آنها کنید.

 

کلیات کاشت تا برداشت زعفران
✅ اقلیم مناسب کشت اقلیم نیمه گرمسیر و سردسیر
✅زمان مناسب کشت نیمه اردیبهشت تا تیر
✅ روش کاشت زعفران زمین کشاورزی، گلخانه گلدان
✅ بهترین روش کشت زعفران در خاک روش کشت آرمانی زعفران
✅ عمق کشت  15-20 سانت
✅ کوددهی پایه
آمونیوم فسفات، کود دامی

 

 کاشت پایان کار شما نیست!

در واقع کار اصلی زعفران بعد از کاشت شروع می شود. فراموش نکنید که هر دو هفته یک بار باید به زمین کشت شده سر بزنید، به صورت رندوم و تصادفی  پیاز ها را از خاک در بیاورید، آنها را خوب چک کنید که دچار امراض و بیماری های مختلف نشده باشند.

توجه کنید که نمونه های متفاوت از بخش های مختلف زمین راحتما چک کنید. کسب درآمد مناسب از کشت زعفران نیازمند این است که در تمامی مراحل بعد از کاشت شامل ابیاری زعفران،  مبارزه با علف هرز،  کود مناسب،  محلول پاشی و برداشت به درستی عمل کنید. بعد از برداشت مرحله ی سوم فروش و فراوری زعفران آغاز می شود تهیه بسته بندی مناسب و داشتن راه کارهای فروش از تفاوت بین کسانی که سود هنگفتی از زعفران می برند نسبت به سایرین می باشد.

زعفران گیاه پرسودی است و کشت آن نیز می‌تواند کسب و کاری پر رونق باشد اما نکته مهمی که در آن وجود دارد آن است که اشتباهاتی که در کشت زعفران صورت می گیرد ممکن است باعث از دست رفتن بزرگترین سرمایه گذاری شما یعنی پیازهای زعفران شود! به همین دلیل بهتر است در احداث مزرعه برای سال زراعی اول از یک مشاور کمک بگیرید یا با تهیه یک دوره آموزشی از ایجاد ضرر جلوگیری کنید.

    دیدگاه های شما

  1. saghar گفت:

    سلام عالی بود نوشته ها، تو گیلانم میشه کاشت؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      سلام ممنونم لطفا با مشاوران دهکده موفقیت در ارتباط باشیدhttps://wa.me/0989302999768

  2. علیرضا گفت:

    سلام چرا باید پوشال ها رو توی کشت زعفران بکنیم؟ من متوجه نشدم؟

  3. محمدنویدی گفت:

    سلام برای کشت زعفران به روش کپه ای نیازه که شیار کشی کنیم؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما خیر نیاز به شیار کشی نداره اما کشت زعفران به روش کپه ای خیلی وقته منسوخ شده و ما بهتون پیشنهاد میکنیم از کشت نواری استفاده کنید.

  4. زیبا گفت:

    کدوم روش کشت زعفران رو انتخاب کنیم بهتره؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما روش بهتر با توجه به شرایط منطقه، شرایط شما و امکانات در دسترس متفاوته لطفا بیشتر راهنماییی کنید یا با مشاوران ما ارتباط بگیرید.

  5. مهین گفت:

    کشت گلخونه بهتر نیست ؟ کشت خاکی خیلی دردسر داره!

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما خیر همیشه اینطور نیست بستگی به شرایط شما داره ولی در کل مراقبت و نگهداری در کشت گلخانه بیشتره و مراحل کار حساسیت بیشتری دارن

  6. فراهانی گفت:

    چرا باید پیازا رو نقره کنیم من متوجه نشدم. اگر اینکارو نکنیم اتفاق خاصی میوفته؟

  7. عسل گفت:

    سلام وقت بخیر برای کاشت پیاز زعفران توی شمال هم میتونیم از همین روش که گفتین استفاده کنیم توی خاک بکاریم؟ حتما باید ببریم توی گلخونه؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما کدام قسمت از شمال قصد کشت دارین؟ توی چه مقدار قصد کشت دارید؟ این مسائل مهم هستند

  8. لیلا گفت:

    تسطیح کردن خاک واقعا لازمه من تا حالا نشنیده بودم

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما بله نکته کوک اما مهمی هست که باید بهش توجه بشه

  9. علی گفت:

    سلام شما برای کاشت مشاوره هم دارید؟ من چند متر زمین دارم توی شیراز میخوام کشت کنم خودم شیراز نیستم میخوام ببینم میشه یا نه چه جوری میتونم اینکارو انجام بدم

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما
      شما می تونید توی شهر شیراز کشت رو انجام بدید اما دقت کنید زعفران نیاز به رسیدگی داره و باید مراقبت و نگهداری رو به خوبی انجام بدین

  10. علیرضا گفت:

    سلام شرایط زمین باید چه جوری باشه؟ خاکش چی باشه؟ من زمین دارم زنجان ولی خاکش سفته خیلی ساله توش چیزی کشت نشده میتونیم زعفران بکاریم؟

  11. میلاد گفت:

    تسطیح خاک با چه ماشینی باید انجام بشه؟ من تا به حال نشندیه بودم چه جوری خاکو باید تسطیح کرد سفت نمیشه دوباره خاک؟

  12. مختاری گفت:

    توی تابستون باید پیازا رندوم در آورده بشه تا کی؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما بله به طور مدام سلامت پیازها باید چک بشه هم در تابستان و هم بعد از گلدهی

  13. سحر ساسانی گفت:

    ما زمین داریم قبلا توش گندم بوده امسال دیگه گندم نکاشتیم پاییز و میخوایم امسال زعفران بکاریم. اما چیزی اصلا از کشتش بلد نیستم طریقه کشت زعفران تو زمینایی که قبلا زیر کشت بودن چه جوریه؟ ممنون میشم راهنمایی کنید.

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما ابتدا باید از زمین آزمایش خاک کشاورزی تهیه کنید تا مشخص بشه مقدار عناصر موجود در خاک در چه حدی هست

  14. مسعود گفت:

    کی زعفران بکاریم بهتره؟ من امسال قصد کشت دارم اما هیچ اطلاعاتی در مورد زمان کشتش ندارم؟ میخوام توی تبریز بکارم اصن جواب میده؟

  15. سالمی گفت:

    من قبلا داشتم اما فقط یک سال جواب داد توی شیراز به صورت چاله ای. امسال اصن پیازی نمونده چطور 7 سال محصول میده؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما تغذیه مناسبی داشتید؟ محلول پاشی ها رو انجام دادید؟

  16. معصومی گفت:

    سلام سپاسگزار از محتوای ارزشمندتون سوالم این هست که پرورش زعفران در شیراز ممکن هست؟ و اینکه چه شرایط برای مشاوره هاتون وجود داره؟

  17. ناصر گفت:

    salam piay yaferan dar ardebil haft khan roshd mikone

  18. ناظری گفت:

    مرسی آموزش ها عالی بود، اما دوره عملی هم خوبه داشته باشید که بتونیم کار کنیم یاد بگیریم

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما ممنون از پیشنهادتون اگر دوره عملی رو شروع کدیم حتما بهتون اطلاع می دیم.

  19. لیلا گفت:

    سلالم من طبق دستورتون پیاز هارو کاشتم امیدوارم محصول خوبی برداشت کنم و کیفیت زعفرونم بالا باشه لطفت خشک کردن زعفرونم توضیح بدین

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما ما هم امیدوارم زعفران خوبی برداشت کنید توی مقالات دیگه توضیح دادیم این موضوعو

  20. ناصر فلاحی ممان گفت:

    سلام و سپاس از راهنمائیهای علمی و کاربردی شما. قصد دارم برای اولین بار در زمینی به مساحت ۱۰۰ متر مربع زعفران بکارم. مقاله شما خیلی برایم مفید واقع شد. روستای ممان-شهرستان میانه.
    زمین را شخم زدم.پیازچه را از عمویم که سه چهار سال تجربه کاشت در باغچه خانگی داره را گرفته ام.به امید خدا و با استفاده از راهنمائیهای شما فردا ۲۸شهریور میکارم.آیابعداز اتمام کاشت آبیاری کنم یا بعداز چند روز؟

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما، خوشحالیم ک مثبت واقع شدیم، اجازه بدین دو روز بگذره تا تنش جا به جایی پیاز گرفته بشه، بعد یک آبه سطحی و سبک بدین، و بعد از گذشت چند روز از اب اول گلاب اصلی رو بدین،

  21. ناشناس گفت:

    سلام
    از همه نظر عالی بود.جامع وکامل .ممنون از زحمتی که برای هموطناتون کشیدید

  22. ر. احمدپور گفت:

    سلام خسته نباشید آیا در ورامین با ۲۵۰ متر زمین میشه زعفران کاشت؟ سود خوبی داره؟ من اصلا تجربه کشاورزی ندارم و اولین بار میخوام زعفران بکارم

    • معصومه مزدکی گفت:

      درود بر شما بله کشت ممکن هست ۲۵۰ متر مربع میانگین سالی ۱۲۰ گرم زعفران میده، زعفران در خورده فروشی گرمی ۵۰ هزار تومن پس صرفه اقتصادی داره برای بررسی دقیقتر میتونید مقاله https://dehkadeco.com/saffron-cultivation-income/ رو مطالعه کنید

  23. ابوالفضل گفت:

    سلام خسته نباشید برای کاشت 3000متر زمین چقدر پیاز نیاز هست سوال بعدی اینکه این مقدار زمین چقدر زعفران میدهد

    • پشتیبان دهکده موفقیت گفت:

      درود بر شما 2 تا 3 تن پیاز نیاز دارید بسته به نوع زمین و روش کاشتی که انتخاب میشه. از هر هکتار ( 10000 متر ) کاشته شده 5 تا 8 کیلو زعفران خشک در سال اول میتونید برداشت کنید که بسته به نوع رسیدگی میتونه کمتر یا بیشتر هم باشه. و در سال دوم هم مقدار زعفران بیشتر خواهد شد. برای اطلاعات بیشتر میتونید مقاله زیر رو مطالعه کنید.
      https://dehkadeco.com/saffron-cultivation-income/

  24. شعبانلو گفت:

    سلام روزتون بخیر سه هزار متر باغ دارم هنوز درختاش نهالن میتونم بکاریم کنارش زعفران را. چه مقدار پیاز باید خریداری کنم؟

  25. ایمان گفت:

    سلام و درود فراوان
    بنظر شما در منطقه ی گرم مثل شمال هرمزگان که رنج تغییرات دمایی از ۱۵ درجه در اوج زمستان و نهایت ۳۸ درجه سانتیگراد در روزهای گرم تابستان است.امکان کاشت زعفران و رشد وجود دارد؟ متشکرم

    • دهکده شاپ گفت:

      درود بر تو ایمان عزیر کشت زعفران در اکثر استنها ممکنه اما قبل از اقدامی برای کاشت زعفران باید زمین مورد نظر شما بررسی بشه

  26. کشاورز نمونه گفت:

    باسلام
    من خوزستان زندگی میکنم وگرمای اینجا درتابستان بالای ۵۰درجه میرسه آیا کشت زعفران امکان داره یاخیر؟

  27. احمد گفت:

    درود چه نوع کودی راباید درابیاری اول به زعفران بدهیم وچه مقدار وهمچنین چگونه برای یک هکتار زمین که سال اول کشت شده چقدر کود بدهیم با عرض سپاس وتشکر

    • دهکده شاپ گفت:

      سلام وقت بخیر برنامه کودی باید دریافت کنید طبق نیاز مزرعه شما پرونده کشاورزی تشکیل میشه و تجویز انجام میدیم

  28. ناشناس گفت:

    سلام زمين من درشهرستان كنگاوراستان كرمانشاه/ بصورت ديم ودردامنه كوهستان باشيب ملايم قرارگرفته بافت زمين خاك سرخه وشنى ميباشدوزمستانى سردداردآيا بنظرشما قابليت كشت زعفران رادارد. ازراهنمايي شما ممنون مى شوم

    • علی رضا صادقی زاده گفت:

      درود بر شما اگر زمین به درستی و طبق ازمون خاک و زیر نظر کارشناس کشت بشه، بله محصول دهی خوبی هم خواهید داشت، میزان بارش در منطقه شما خوبه…

  29. ناشناس گفت:

    سلام کشت زعفران داشتیم ما و داخل باغ پسته هست
    اما ما در تابستان باغ رو ابیاری می کنیم و میتونم بپرسم آب در هرماه یک بار یعنی ازاول برج ۳ تا اول برج ۷ میشه گفت ۳ بار آبیاری کنیم برای پیاز ضرر دارد یانه

  30. رضا گفت:

    سلام کشت زعفران داشتیم ما و داخل باغ پسته هست
    اما ما در تابستان باغ رو ابیاری می کنیم و میتونم بپرسم آب در هرماه یک بار یعنی ازاول برج ۳ تا اول برج ۷ میشه گفت ۳ بار آبیاری کنیم برای پیاز ضرر دارد یانه

    • علی رضا صادقی زاده گفت:

      درود بله ضرر داره، گرما به همراه رطوبت سبب ایجاد کنه و قارچ در زمین زعفران میشه، اما میتونید با رعایت فاصله از جوی اب پیاز زعفران هم بین فواصل پسته کشت کنید

  31. خسروی گفت:

    سلام وقتتون بخیر و
    دست مریزاد و تشکر برای توضیحات کاملتون
    ببخشید برای 2000 متر زمین چقدر پیاز زعفران لازمه؟
    ممنون

    • علیرضا صادقی زاده گفت:

      درود خیلی مخلصیم، لطفا برای مشاوره کامل تماس بگیرید و یا ادرس اینستاگرام مارو دنبال کنید، مقدار پیاز به نسبت وصعیت زمین مشخص میشه، یعنی باید بدونیم زمین شما چقدر امادگی رسوندن تغذیه داره

  32. جلیلی گفت:

    سلام و ادب
    از همینجا پیاز تهیه کردیم امسال سال دوم کشت هست،داخل گلها نوعی پشه وجود داره،چیکار باید بکنیم؟

  33. علی محمد زارع گفت:

    سلام دوسال قبل پیاز گشت کردم تو این دوسال علف پیاز حیوانات خوردن خیلی کم بیرون امده حتی گل نداده پیاز برسی کردم پیاز قبل از بین رفته فقط پیاز ریز مانده ممنون میشم راهنمایی کنیددوباره باید پیازبکارم یا همین پیاززیز خوب میشه

    • علی رضا صادقی زاده گفت:

      درود برشما نیازمنده مشاوره هستین و برای حیوانات هم باید از تله و طومه مسموم استفاده کنید.