مقالات   >   همه چیز در مورد بورس زعفران آتی

همه چیز در مورد بورس زعفران آتی

آموزش ورود به بورس زعفران تربت حیدریه

یکی از اتفاقات خوبی که در بازار زعفران افتاده، برای تولیدکنندگان زعفران می تواند مفید باشد و به تنظیم بازار زعفران کمک های شایانی کند؛ ورود زعفران به بازار بورس کالا می باشد. در این مقاله توضیحات مختصری در مورد نحوه ی ورود و فعالت در این بازار نوشته ایم.

توجه کنید که این اطلاعات برای ورود به بازار زعفران کافی نیست و برای موفقیت در این بازار حتما اطلاعات خود را در این زمینه و در مورد تکنیک های مختلف افزایش دهید.

در ابتدا به یکی از مهم ترین سوالات در زمینه بورس زعفران می پردازیم:

آیا برای ورود به بازار بورس زعفران باید محصول زعفران داشته باشیم؟

بازار بورس برای اتصال تولید کننده واقعی به خریدار به وجود آمده است؛ برای اینکه تولید کننده بتواند محصول خود را پیش فروش کند و سود خود را از دست ندهد اما بازار بورس بازار خرید و فروش می باشد افراد مختلف و سرمایه‌گذاران مختلفی به آن وارد می شوند. بنابراین نیازی نیست که برای ورود به بازار بورس زعفران حتماً کالای زعفران را داشته باشید می‌توانید با توجه به افزایش یا کاهش قیمت استراتژی مناسبی انتخاب کنید و نقش خریدار یا فروشنده را برعهده بگیرید. مثلاً نقش فروشند را داشته باشید و پس از اینکه قیمت زعفران کاهش پیدا کرد، موقعیت خود را به خریدار تغییر داده و به سود مناسبی برسید.

در واقع جذابیت بازار بورس این است که محدودیتی برای شما وجود ندارد و حتی کسی که تولیدکننده زعفران است با کاهش قیمت می تواند نقش خریدار را بگیرد و دارایی بیشتری به دست بیاورد و در زمان مقرر کالای خود را بفروشد یا به انبار بازار بورس تحویل دهد.

مراحل ورود به بازار بورس زعفران

برای ورود به بازار بورس زعفران اولین قدم، دریافت کد معاملات آتی میباشد. این کد مخصوص به هر شخص است.

پس از دریافت کد معاملات آتی، با افزایش میزان موجودی حساب خود می توانید اقدام به انجام معامله آتی نمایید.

برای انجام معاملات می توانید به سایت های آنلاین، مثل صحرا یا آسا مراجعه کنید و به راحتی برای خرید یا فروش نماد زعفران اقدام کنید.

در ادامه مرحله به مرحله ورود به بازار بورس را بررسی می کنیم:

مراحل اخذ کد معاملاتی آتی

مراجعه به کارگزاری هایی که دارای مجوز معاملات آتی بورس کالا می باشد
ارائه مدارک شناسایی به کارگزاری ها
شرکت در آزمون و ارائه پرینت قبولی به کارگزاری مربوطه
تایید شدن مدارک تحویل داده شده به کارگزاری و ارائه کردن آن به بورس کالا
مدارک توسط بورس کالا بررسی شده و کد معاملاتی به مشتری ارائه می شود
مرحله آخر تکمیل و امضای فرم های مربوطه
در نهایت معرفی حساب بانکی مشتریان می باشد.

ورود به بازار بورس زعفران ایران و شرکت در معاملات آتی زعفران

قرارداد آتی چیست؟

قرارداد آتی یک نوع قرار داد است که در آن خریدار و فروشنده متعهد می شوند مقداری از یک کالای مشخص با قیمتی مشخص که در معامله با توافق طرفین ذکر می شود، زمانی با توافق طرفین در آینده معامله کنند.

در این تعهد زمان پرداخت وجه و تحویل زعفران با در زمانی که توافق شده صورت می گیرد. هر دو طرف معامله چه خریدار و چه فروشنده موظف هستند مبلغی را به عنوان وجه تضمین برای ضمانت به حساب بورس واریز کنند.

انواع قرارداد آتی در بورس

دارایی هایی که ویژگی های فیزیکی و قابل لمس دارند مثل گندم، زعفران، پسته و زیره که جزو بورس کالا می باشند
قرارداد آتی سهام و شاخص که دارایی های فیزیکی و قابل لمس نیستند
بازارهایی که دارایی های فیزیکی در آن معامله می شود دو دسته اند:

بازاری که تبادل کالا در آن به صورت نقدی انجام می گیرد و بازار نقدی نام دارد
بازاری که بر تعهد خریدار و فروشنده برگزار می شود بازار مشتقه است.

گفته خبرگزاری تسنیم در مورد بازار مشتقه این است:(( ابزارهای مشتقه، ابزارهایی هستند که قیمت و ارزش آن ها از یک نوع دارایی که “دارایی پایه” می باشد مشتق می شود.))

قرارداد معاملات آتی زعفران به چه معناست؟

یکی از انواع قرارداد معاملاتی، قرارداد معاملات آتی زعفران است. در بازار آتی هر سررسید با یک نماد مشخص در تابلوهای معاملاتی نمایش داده میشه که این نمادها متشکل از نام کالا ماه و سال است.

انواع زعفران مورد تایید از طرف بورس کالا برای بستن قرارداد در بورس زعفران آتی، رشته ای بریده ممتاز درجه یک است که شامل:

زعفران نگین ممتاز  : نماد آن به صورت SAFMMYY
زعفران پوشال معمولی : نماد آن به صورت OSFMMYY

در تابلوهای معاملاتی بورس کالا نمایش داده می شود که MM نشان دهنده ماه سررسیدYY  نشان دهنده سال سررسید می باشد.

با مراجعه به سایت بورس کالا می توان محصولات مورد تایید بورس را برای معامله مشاهده کرد.

توصیه ما این است که قبل از ورود به بازار بورس حتماً نحوه سود و زیان معاملات نحوه بستن قرارداد و فعالیت در این بازار را به خوبی آموزش ببینید.

چگونه در بازار بورس زعفران آتی  معامله  انجام دهیم؟

دریافت کد معاملاتی
واریز وجه تضمین
ارائه سفارش خرید و یا فروش به کارگزار مربوطه
انجام معاملات روزانه با توجه به موقعیت معاملاتی( نقش خریدار یا فروشنده)

مشخصات قراردادهای آتی زعفران ذکر می شود کدامند؟

نماد کالا
مقدار معامله هر کالا (حداقل مقدار معامله ۱۰۰ گرم می باشد)
وجه تضمین اولیه
تاریخ تحویل دارایی
ساعت معامله در بازار بورس( شنبه تا چهارشنبه ۱۰ تا ۱۷ و پنجشنبه ۱۰ تا ۱۶ می باشد)
محل تحویل کالا
حداقل تغییر مجاز سفارش
مهلت ارائه گواهی آمادگی تحویل
کارمزد معاملات و کارمزد تسویه
حداکثر قرارداد (25 قرارداد)
سقف مجاز موقعیت های تعهدی (هر شخص حقیقی و یا حقوقی اجازه بستن هزار قرارداد در هر نماد را دارد)
جریمه‌ها
دوره معاملات هر نماد (در اطلاعیه معاملاتی مربوطه اعلام خواهد شد)

وجه تضمین در قرارداد آتی زعفران به چه معناست؟

مقدار پولی است که شما به عنوان تضمین چه در موقعیت خریدار و چه در موقعیت فروشنده به بورس کالا می دهید تا متعهد به قرارداد خود باشید این وجه عموما توسط بورس تعیین می شود و هر سال مقدار آن تغییر می یابد. به طورکلی باید به عنوان وجه تضمین اولیه 10 درصد از مقدار ارزش یک قرارداد می باشد و حداکثر وجه تضمین 70درصد از ارزش یک قرارداد می باشد.

وجه تضمین اولیه برای ۱۰۰ گرم نگین ۶۵۰ و برای قرارداد زعفران پوشال ۵۰۰ هزار تومان می باشد.

عوامل موثر بر عرضه زعفران در ایران در بازار بورس آتی

 شرایط آب و هوایی

کاهش بیش از حد دما موجب سرمازدگی و از بین رفتن گل و یک علت کم گل دادن زعفران است. پس باعث کاهش محصول زعفران و کاهش مقدار عرضه در بازار بورس خواهد شد که در نتیجه آن قیمت زعفران در بازار بورس کاهش خواهد یافت.

وقوع خشکسالی ها ممکن است بر روی عرضه زعفران حتی به عنوان یک گیاه کم آب تاثیرگذار باشد.

بیمه کشاورزی

کشاورزی یکی از پر ریسک ترین شغل های موجود است و عموما افراد به دلیل اینکه این شغل تحت تاثیر عوامل اقلیمی است- که غیر قابل کنترل می باشند- سعی می کنند در این بازار وارد نشوند؛ اما امروزه با وجود بیمه‌های کشاورزی این ریسک در بازار کشاورزی کمتر شده و افراد بیشتری تمایل به ورود به این بازار پیدا کردند که این خود باعث افزایش تولید و افزایش عرضه به بازار خواهد شد.

افزایش و کاهش قیمت زمین و تغییر کاربری

طبیعتاً افزایش و کاهش قیمت زمین تاثیر مستقیم فعالیت کشاورزی دارد. افراد با افزایش قیمت زمین ترجیح می دهند که زمین خود را بفروشند و پول آن را در کاری سرمایه گذاری کند و فروختن زمین باعث کاهش تولید و در نتیجه آن کاهش عرضه خواهد شد.

تغییر کاربری زمین های کشاورزی نیز آفتی است که اقدام به نابودی کشاورزی کرده است. با تغییر کاربری زمین های کشاورزی تولید نیز به تدریج کاهش خواهد یافت.

نیروی کار و تجهیزات

هر چقدر که نیروی کار ارزان تر باشد میزان تولید نیز به تدریج افزایش خواهد یافت.

به خاطر سخت بودن کار کشاورزی مخصوصاً در هنگام برداشت زعفران عموما افراد از کشت این گیاه صرف نظر می‌کنند. وجود روشهای سنتی کشت یکی از دلایل جلوگیری از پیشرفت کشت و افزایش سطح زیر کشت محصولات در ایران و همینطور زعفران می‌باشد. با شروع مکانیزه شدن کشاورزی و همچنین کشت زعفران طبیعتاً کشت این محصول در کشور افزایش خواهد یافت که این باعث افزایش میزان عرضه خواهد شد

کارمزد معاملات قرارداد بورس زعفران آتی از چه قرار است؟

کارمزد کار گذار در هر خرید و فروش: سهم خریدار و فروشنده هر کدام 200هزارتومان

کارمزد شرکت بورس کالا: سهم خریدار و فروشنده هرکدام 100 هزارتومان

بورس زعفران

صف خرید و صف فروش در بازار بورس زعفران آتی به چه معناست؟

میزان نوسان قیمتی که مجاز در بازار بورس می باشد، ۵± درصد قیمتی که بازار بورس در روز معاملاتی قبل با خریداران و فروشندگان تسویه کرده می باشد.

سفارش هایی که با قیمت‌ آنها بالاتر یا پایین تر از این مقدار باشد در بازار بورس ثبت نمی شود. مثلاً اگر قیمت معامله دیروز برای هر گرم زعفران۱۲۰۰۰ تومان بوده باشد. قیمت زعفران برای امروز با ۵ درصد افزایش از ۱۲ هزار تومان یا 5 درصد کاهش از ۱۲ هزار تومان اجازه ثبت خواهد داشت.

حال با دانستن این موضوع فروشنده می خواهد همه دارایی خود را با قیمت بالاتری از این قیمت به فروش برساند یا به زبان ساده تر قیمت دارایی را افزایش دهد؛ بنابراین هیچ سفارشی برای فروش در بازار بورس ثبت نمی کند و در این شرایط صفی از خریداران آن کالا به وجود می آید.

فرضیه ی بعدی این است که اگر قیمت ها با کاهش روبرو باشند خریداران تمایل پیدا میکند منتظر بمانند تا قیمت ها کاهش بیشتری پیدا کند؛ در این صورت هیچ سفارشی برای خرید ثبت نمی‌شود و صفی از فروشندگان آن دارایی به وجود خواهد آمد.

سود یا ضرر بازار بورس زعفران چطور تعیین می شود؟

در پایان هر روز معاملاتی، قیمتی که در تعهد معاملاتی نوشته‌شده با قیمت تسویه هر روز محاسبه می شود و تفاوت این قیمت به صورت سود به حساب اشخاص واریز یا به صورت ضرر از حساب مشتریان کم میشود.

به فرض مثال در یک تعهد معاملاتی قیمت هر گرم زعفران ۱۲۰۰۰ تومان قید شده و قیمت تسویه در روز معامله ۱۴ هزار تومن به ازای هر گرم زعفران می باشد.

بدین ترتیب شخص خریدار دو هزار تومن به ازای هر گرم زعفران سود کرده است.

حالا اگر قیمت تسویه در روز معامله ۱۰ هزار تومان به ازای هر گرم زعفران باشد شخص خریدار دو هزار تومن به ازای هر گرم زیان دیده است.

عوامل تاثیر گذار بر نرخ زعفران در بازار

نوسانات نرخ ارز و قیمت دلار در کشور
میزان تقاضایی که برای محصول زعفران
تعرفه های گمرکی کشور های وارد کننده محصولات زعفران
میزان عرضه در کشورهای رقیب در حوزه زعفران
تصویب شد قوانین و مقررات جدید

تاثیر میزان عرضه کشورهای رقیب در بورس زعفران

امروز شاهد آن هستیم که کشورهای زیادی مثل افغانستان، چین و هند وارد جمع تولیدکنندگان زعفران شده اند. این کشورها با توجه به سیاست گذاری های درست و سرمایه‌ گذاری های قابل توجهی که بر روی کشت، بسته بندی زعفران و صادرات زعفران آن انجام می دهند در بازار جهانی زعفران سهم خوبی را توانسته‌اند کسب کند؛ قطعاً این موضوع چالش زیادی برای کشت کنندگان زعفران داخل کشور به وجود خواهد آورد.

6دلیل ورود به بازار بورس زعفران آتی

  1. قیمت در زمان بستن قرارداد تعیین می شود و ریسک کاهش قیمت و ضرر کردن را تا حدودی از بین می‌برد
  2. قیمت بر اساس حجم معاملات و میزان عرضه و تقاضای محصول تعیین می‌شود بنابراین قیمت مناسبی برای خرید و فروش به وجود می آید
  3. در بازار بورس سرمایه گذاران دارایی زیادی را به دست می آورد بدون اینکه مجبور به پرداخت کل هزینه آن دارایی باشد و فقط با پرداخت بخشی از هزینه می‌توانند کل دارایی را داشته باشند و اقدام به خرید یا فروش آن کند
  4. در بازار بورس در صورتی که هر کدام از طرفین به تعهد خود عمل نکنند جبران خسارت وارده خواهد شد بنابراین بازار بورس بازار عادلانه تری نسبت به بازار سنتی میباشد
  5. کشاورزان و تولیدکنندگان می‌توانند قبل از تولید محصولشان اقدام به فروش بخشی از محصول خود کنند و به این ترتیب نگرانی‌های فروش محصول را تا حدودی کاهش خواهد داد
  6. سرمایه گذاران زیادی در این بازار وجود دارد و این خود باعث به وجود آمدن نقدینگی‌های بالایی در این بازار خواهد شد

چطور از معاملات بورس زعفران  آتی با خبر شویم؟

در سایت رسمی بورس کالا (ime.co.ir) آمار معاملات روزانه کالاها وجود دارد که با بررسی آن میتوانید در تمام گروههای اصلی اطلاعاتی شامل:

نام کالا
نماد کالا
تولید کننده آن
نوع قرارداد
قیمت پایانی
بالاترین عرضه آن کالا
قیمت تقاضا برای آن کالا
حجم معاملات روزانه
عرضه کننده کالا
کارگزار مربوطه را مشاهده کنید این اطلاعات کمک می کند تا بتوانید معامله گر خوبی در بازار بورس باشید و در مورد خرید یا عدم خرید یک کالا تصمیم‌گیری کنید.

در آخر:

چند نکته برای فعالیت در بازار بورس زعفران آتی

می توانید در بازار بورس گاهی فروشنده و گاهی خریدار باشید و این موضوع کاملاً بستگی به استراتژی شما دارد.
نیازی به داشتن حساب های جداگانه برای خرید یا فروش نیست
بازار بورس یک بازار دو طرفه است بنابراین نیاز هست که برای این فعالیت در این بازار حتماً معامله گر خوبی باشید و تحلیل‌های درستی را انجام دهید پس از شما تقاضا داریم بدون داشتن تحلیل و تکنیک مناسب وارد این بازار نشوید.
در زمان رسیدن هر محصولی ابتدا قیمت آن به دلیل افزایش عرضه کاهش می یابد.

شما وارد بورس شدید؟ نظرتون در مورد بورس زعفران آتی رو باهامون به اشتراک بگذارید.