مقالات   >   روش آبیاری زعفران در گلدان و سبد چگونه است؟

روش آبیاری زعفران در گلدان و سبد چگونه است؟

اگه  در سبد و یا گلدان کشت انجام دادید باید بدانید که چگونه از پیازهای کاشته شده مراقبت و نگهداری کنید تا پیازها هر سال با سلامت کامل تکثیر شوند، دچار پوسیدگی نشوند و مهمتر از همه گلدهی خوبی داشته باشند.

آبیاری زعفران در گلدان و سبد تفاوت بسیاری با سایر گیاهان که در گلدان کشت می شوند دارند. گیاه زعفران نیاز به آبیاری منظم هفتگی یا روزانه ندارد بلکه 2 تا 4 وعده آبیاری کلی برای رشد آن کافی است. متاسفانه بسیاری از افراد تجویز می کنند که بعد از کشت بنه زعفران اقدام به آبیاری آن نمایید. این نوع آبیاری موجب ایجاد قارچ و کنه در بنه های زعفران شده و موجب از بین رفتن آنها خواهد شد.

 نحوه آبیاری زعفران در گلدان و سبد در خانه

 

 

آبیاری زعفران برای گلدان تقریبا با زمین یکسان است. برای شروع آبیاری اول، پیاز های زعفران را از اواسط مهر ماه هر دو هفته یک بار چک کنید و ببینید تیج یا ساقه ی زعفران چه مقدار رشد کرده است. برای انجام آبیاری دو شرط لازم و ضروری است :

  1. اختلاف دما شب و روز باید به حدود 10 درجه برسد.
  2.  تیج های زعفران به حدود 2 سانتی متر برسند.

عموما این دو شرط در اوایل مهر ماه در مناطق سردسیر و در دهه سوم مهر در مناطق گرمسیر فراهم می شود. این آبیاری باید به صورت سنگین انجام شود به نحوی که آب از انتهای گلدان خارج شود یا به بیان دیگر گیاه سیراب شود. در صورت مشاهده کنه یا در صورتی که گلدان یا سبد در زیر بارش های تابستانه قرار گرفته اولین آبیاری را با محلول کنه کش * پروپاژیت* انجام میدهیم تا از آسیب کنه در پیازها جلوگیری کنیم. بعد از آبیاری خاک را چک کنید که تا عمقی که پیاز ها کاشته شده خیس شده باشد.

هدف از اولین آبیاری بنه ها در گلدان و سبد فراهم کردن شرایط زیر است :

  1. تامین رطوبت
  2. بیداری پیاز
  3. رساندن مواد غذایی

برای آنکه تمام این شرایط برای بنه زعفران فراهم شود پیشنهاد ما به شما دو آبه کردن آبیاری است.

آبیاری زعفران در گلدان

 

منظور از سیستم دو آبه چیست؟

منظور از سیستم دو آبه کردن آن است که آبیاری اول را در دو مرحله به بنه زعفران برسانیم :

مرحله ی اول :

بدون هیچ کودی انجام میشود طوری که خاک 10 الی 15 سانت مرطوب شود. زمانی که اولین آب به گلدان زعفران داده شد  2 الی 3 هفته زمان نیاز دارد تا پیاز کامل از خواب بیدار شود و ریشه زنی انجام شود. بنه مادری فقط از طریق ریشه میتواند جذب داشته باشد پس اگر قرار است پیاز کودی را جذب کند باید کاری کنیم تا ریشه های آن رشد اولیه خوبی داشته باشند.

مرحله دوم :

بعد از خشک شدن کامل خاک به همراه کود انجام میدهیم. بسته به دمای هوا و جنس گلدان یا زهکشی سبد، خشک شدن کامل خاک ممکن است 3 الی 7 روز زمان ببرد. در این آبیاری از کودهای پتاس بالا + گوگرد و ریز مغذی ها استفاده میشود. ( اگر پکیج های کودی دهکده موفقیت استفاده می کنید  کود زرد رنگ را برای این مرحله استفاده کنید ) اگر اسید هیومیک هم دارید میتونید به همراه این کود استفاده کنید. این مرحله آبیاری باید طوری انجام شود که آب کاملا از انتهای گلدان یا سبد شما خارج شود و تمام منافذ خاک کاملا از آب اشباع شود.

نکته: برای ابیاری بهتره از اب جوشیده شده ای که به دما محیط رسیده استفاه کنید. اگر از دهکده کود دریافت کرده اید هر ظرف مناسب استفاده در 5 لیتر تهیه شده است. اگر کود را خودتان تهیه کرده اید هر 1-2 گرم کود را در یک لیتر آب ترکیب و استفاده کنید.

نکته: برای اطمینان از خشک شدن کامل خاک گلدان – سبد زعفرون یک چوب نازک را از دیواره به داخل خاک گلدان – سبد زعفران فرو کنید و میزان رطوبت رو بسنجید.

نکته: اگر گلدان – سبد زعفران شما به خوبی زهکشی نداشته باشد و راه ورود هوا و خروج اب در ان وجود نداشته باشد پیازها دچار بیماری قارچی و پوسیدگی یا لهیدگی میشوند پس به این موضوع دقت کنید.

 

نحوه ی پرورش زعفران گلخانه ای را در مقالات دیگر دهکده موفقیت مطالعه کنید.

فواید سیستم دوابه 

با توجه به این که بنه از فروردین آبی دریافت نکرده و تنش خشکی زیادی رو متحمل شده سیستم دوابه برای کاهش این تنش بسیار مفید است.

جنبه مثبت و مفید دیگه سیستم دوآبه این که آب اول سبب شستشوی نمک های سطحی و اضافی خاک میشود و به نوعی عملیات آبشویی رو برای بنه انجام میدهد. نمک های موجود در خاک سبب اختلال در جذب بقیه عناصر میشوند. با خارج شدن این نمک ها از اطراف ریشه جذب کودهای مصرفی افزایش می یابد.

از ویژگی های دیگر دو آبه کردن مزارع زعفران کاهش قطر و ضخامت سله های بعد از آبیاری است.

سله شکنی بعد از آب اول :

سله به معنی ترک های خشک و سفتی که بعد از آبیاری روی سطح خاک بسته میشود. و سله شکنی گلدان زعفران به معنی تراشیدن این ترک ها از سطح خاک می باشد. این کار باعث نرمی  خاک میشود و کمک میکند جوانه بهتر از خاک سر بزند و گل بدهد.

چند روز بعد از مرحله دوم آبیاری که گلدان – سبد زعفران سله بست به کمک چنگال 5 الی 7 سانت از سطح خاک  رو بتراشید. اگر این کار دیر انجام شود ممکنه تیج – جوانه بنه به سطح خاک رسیده باشد و با سله شکنی به آنها اسیب بزنید. توجه کنید که انجام ندادن سله شکنی موجب خفگی بنه میشود.

 

 

بیشتر بخوانید : کاشت زعفران دیم

 

آبیاری دوم یا زاج آب

بعد از چیدن گلهای زعفران لازم است یک بار دیگر برای تقویت پیازها کوددهی و آبیاری انجام دهیم. بعد از دو هفته اقدام به آبیاری سطحی گلدان می کنیم در این آبیاری از کودهای که نیتروژن بالایی دارند استفاده می کنیم. در این زمان پیاز زعفران هنوز ریشه دارد و هدف از این آبیاری و کوددهی تقویت بنه مادری می باشد.

محلول پاشی ها

پیاز مادری بعد از گلدهی و بعد از مرحله دوم آبیاری شروع به تقسیم می کند و از هر پیاز مادری دو پیاز جدید تشکیل می شود که اصطلاحا به آنها پیاز دختری می گویند. این پیاز های جدید باید با کمک یک جدول کود دهی زعفران به وسیله محلول پاشی ها تقویت شوند تا بتوانند در سال آینده گلدهی مناسبی داشته باشند.

دو تا سه مرحله محلول پاشی برای تقویت آنها کافی است. کود مورد نیاز در محلول پاشی که عموما کودهای npk هستند را در آب حل کنید ( میزان رقیق کردن آنها بر روی بسته بندی نوشته شده است) محلول را در یک اسپری بریزید و بر روی برگ های گیاه اسپری کنید.

اولین مرحله را در دی ماه و مرحله ی بعدی را به فاصله 20 روز از مرحله اول انجام دهید. بعد از زرذ شدن برگ های زعفران می توانید از آبیاری زرد آب زعفران استفاده کنید تا رطوبت مناسب برای بنه ها را در طول تابستان فراهم نمایید.