بخش زیادی از کشاورزانی که برای مشاوره زعفران با دهکده موفقیت تماس میگیرند با دو مشکل عمده مواجه اند که عدم گل دهی زعفران و یا ریز بودن پیاز های دختری در سال دوم کشت می باشد و در این باره نیاز به مشاوره دارند.
علت گل ندادن پیاز زعفران و ریز بودن آنها در سال دوم عدم تغذیه مناسب پیاز مادری می باشد. در واقع کشاورزان به یکی از اصول مهم کشت زعفران که تغذیه پیاز های زعفران می باشد توجهی نمی کند بنابراین بر اثر نبود مواد غذایی کافی پیاز مادری نمی تواند به خوبی تقسیم شده و پیاز های دختری ریزی به وجود آمده که توانایی گلدهی در سال بعد را ندارد.
پیازهای زعفران به صورت تک جنسیتی و عقیم هستند. راه تکثیر و بچه زایی زعفران از طریق تقسیم شدن پیازهای آن می باشد. فرایند تکثیر پیاز های زعفران پس از پایان برداشت گلهای آن در اواسط زمستان تا بهار اتفاق میافتد.
در این فرایند پیاز مادری تمام انرژی و مواد غذایی موجود در خود را به پیاز های دختری که به تازگی تقسیم شدهاند منتقل میکند و خودش از بین میرود.
در طی فرآیند تقسیم از یک پیاز مادر دو تا ۵ پیاز دختری به وجود می آید. اگر پیاز های زعفران دختری درشت باشند و از ذخیره غذایی مناسبی برخوردار باشند، گلدهی مناسبی نیز در سال آینده خواهند داشت. این موضوع به نحوه رسیدگی به مزرعه، تغذیه خاک، رعایت اصول کشت و رعایت زمان دقیق آبیاری دارد.
در مراحل مختلف کشت در دو مرحله کلی تقویت پیازهای زعفران انجام می شود اولین مرحله در آبیاری و دومین مرحله محلول پاشی می باشد.
دومین آبیاری زعفران بعد از پایان گلدهی اتفاق میافتد. در این مرحله پیاز زعفران هنوز دارای ریشه است و یکی از بهترین زمان های تغذیه می باشد.
در این آبیاری لازم است تا از کودهای زاج آب استفاده نمایید تا پیاز زعفران به وسیله ریشه های خود اقدام به جمع آوری مواد غذایی از خاک کند.
حدوداً دو هفته بعد از آبیاری دوم ریشه های زعفران از بین رفته و لازم است تا از طریق برگ اقدام به تغذیه بیشتر پیاز های زعفران کنیم.
برای این کار از محلول پاشی های برگی استفاده می کنیم و در دو تا چهار نوبت محلول پاشی با کودهای مناسب تقویت پیاز مادری انجام شده و تکثیر آن به درستی انجام می شود.
بهترین کود برای درشت شدن پیاز های زعفران با توجه به محل کشت، نوع خاک و مواد غذایی و عناصر موجود در خاک متفاوت می باشد. برای ارائه برنامه کودی برای درشت شدن پیازها باید تمام این عوامل بررسی شود. بهتر است با استفاده از آزمایش خاک و نظر کارشناس تجویز کود انجام شود تا عملکرد درستی از کود دهی زعفران به دست بیاید.
هر کود تاثیر مخصوص به خودش را بر روی پیاز می گذارد اگر به اشتباه یا در زمان نامناسب از کودها استفاده شود ممکن است به جای درشت شدن پیازها غده زایی تحریک شود و تعداد پیازهای دختری به جای وزن آنها افزایش یابد. در اینصورت هم هزینه تهیه کود و هم هزینه خرید پیاز به هدر می رود.
به صورت کلی و عموماً کود هایی که برای تغذیه پیاز زعفران توصیه میشوند شامل موارد ذیل می باشند :
کودهای ازته مانند کود اوره، نیترات آمونیوم و سولفات آمونیوم از کودهایی هستند که می توان در این مرحله از آنها استفاده کرد.
اولین محلول پاشی : کود کامل 20-20-20، هیومیک اسید به همراه گوگرد و ازت می توان استفاده کرد.
دومین محلول پاشی : آمینو اسید، جلبک دریایی از کودهای مورد استفاده در این مرحله هستند.
سومین محلول پاشی : کودهای سیلکاته یا کودهای ریز مغذی که درصد مس آنها بالا باشد مناسب برای این مرحله هستند.
وجود عناصر ضروری در خاک برای استفاده پیاز مادر
تغذیه مناسب پیاز زعفران مادری
آبیاری به موقع به جهت بلند شدن برگهای زعفران
رعایت اصول محلول پاشی ها
عمق مناسب کشت پیاز زعفران مادری
نحوه مدیریت کودی و برنامه مناسب تعیین کننده سود دهی و درامد کشت زعفران در سال آینده خواهد بود؛ بنابراین توصیه کارشناسان دهکده موفقیت این است که در این مرحله از نظر افرادی استفاده کنیم که تخصصی تر عمل می کنند و با اصول کشاورزی پیش برویم زیرا بروز اشتباه در کود دهی و استفاده از کودهای اشتباه موجب می شود تکثیر به درستی صورت نگیرد. اگر پیازهای دختری کمتر از ۸ گرم وزن داشته باشند، گلدهی در سال آینده نخواهند داشت و بنابراین به راحتی میتواند یک سال هزینه، زحمت و تلاش زعفرانکار را نابود کند.
دیدگاه های شما
سلام میتونم پیاز معمولی بخرم تقویت کنم تو گلخونه زعفرون استفاده کنم بعدا؟
درود بر شما بله حتی میتونید توی طرح خزانه پیاز شرکت کنید و حتی از این کار سود بیشتری هم ببرید.
محلولپاشی واسه درشت شدن پیازها خیلی موثره
درود بر شما بله همینطوره ممنون از کامنتتون