مقالات   >   پیاز و گل زعفران در چه دمایی یخ میزند؟ ( راه های مقابله با سرمازدگی زعفران )

پیاز و گل زعفران در چه دمایی یخ میزند؟ ( راه های مقابله با سرمازدگی زعفران )

سرما زدگی زعفران

با یک تحقیق ساده می شود خبرهای فراوانی را از خسارات وارد شده به زعفران در شهرهای مختلف بر اثر سرمازدگی مشاهده کرد. در خیلی از مناطق کل سرمایه زعفران کاران از بین رفته است. اما واقعا سرمازدگی گیاه زعفران به همین مهلکی و خسارت زا است. در این مقاله در مورد سرمازدگی و راه های جلوگیری از سرمازدگی زعفران صحبت می کنیم.

 

سرمازدگی زعفران

 

سرمازدگی به این معنی است که گیاه در دمایی قرار بگیرد که از محدوده دمایی مورد نیاز برای رشدش پایین تر باشد؛ در این صورت گیاه دچار سرمازدگی می‌شود.

سرمازدگی انواع مختلفی دارد. عموم سرمازدگی هایی که باعث خسارت فراوانی میشود در صورتی است که قسمت هایی از گیاه به طور مستقیم با سرما در ارتباط باشد. خسارت ناشی از این نوع سرمازدگی جبران ناپذیر می باشد.

زعفران می‌تواند دمای منفی 18- تا 22- درجه سانتیگراد را تحمل کند؛ اما زعفران در مرحله رویشی و زایشی تحمل کمتری نسبت به سرما دارد.

اگر با دوره رشدی زعفران آشنا باشید می دانید که تیج یا ساقه زعفران با کاهش دما در پاییز شروع بیرون آمدن می کند. تیج زعفران با دریافت رطوبت آبیاری، گلدهی را آغاز می کند؛ اما اگر در زمان گلدهی سرمای زودرس زمستان از راه برسد و دما کاهش پیدا کند، سرمازدگی زعفران اتفاق می‌افتد.

بنابراین سرمازدگی بیشتر در زمان گلدهی زعفران اتفاق می افتد که خسارت های فراوانی را بر جای می‌گذارد. طبق گزارشات ارائه شده سرمازدگی در زعفران می تواند ۱۵ تا ۵۰ درصد مزرعه را تحت تاثیر قرار دهد. سرمازدگی گل زعفران باعث افت کیفیت قابل ملاحظه ای در عطر و طعم زعفران خواهد شد. سرمازدگی در گل، برگ و پیاز زعفران اتفاق می افتد.

 

اطلاعات بیشتر در مورد سرمازدگی رو توی این پادکست بشنوید.

 

گل زعفران در چه دمایی یخ می زند؟

گل زعفران می تواند دمایی تا 6 یا 7 درجه بالای صفر را تحمل کند اما اگر دما از این درجه نیز پایین تر برود گل زعفران به صورت کامل یخ می زند و حالتی لزج پیدا میکند.

 

سرمازدگی در پیاز زعفران

پیاز زعفران در چه دمایی یخ میزند؟

تحقیقات انجام شده نشان می دهد پیاز زعفران می تواند دمای 5- درجه را تا ۸ روز تحمل کند.

زمانی که پیاز زعفران دچار سرمازدگی می شود علاوه بر زرد شدن برگ ها، در ردیف های کاشته شده زعفران نقاط خالی دیده می‌شود که نشان دهنده ی نابودی در اثر سرمازدگی پیاز زعفران می باشد. تنها راه حل این اتفاق کاشت مجدد پیاز ها می باشد.

 

علائم سرمازدگی در زعفران چیست؟

 

یکی از این علائم سرمازدگی در زعفران، سفید شدن یا سوختگی نوکِ برگهاست. اما سرمازدگی یا سفید شدن نوک برگ ها اصلا نگران کننده نیست و ممکن است در 90 درصد مواقع در زمین زعفران اتفاق بیوفتد.

+ زمانی که گل زعفران دچار سرمازدگی می شود گلبرگ ها حالت لزج پیدا می‌کنند. کلاله به گلبرگ چسبیده و امکان فرآوری کردن زعفران وجود نخواهد داشت.

+ خسارت سرمازدگی باعث می‌شود کیفیت کلاله ها کاهش پیدا کند و رنگ و عطر آشنای زعفران از بین برود.

+ گل هایی که از جوانه ها خارج نشدن هم ممکن است با سرمازدگی مواجه شوند و عملکرد زعفران با کاهش روبرو شود.

 

سرمازدگی برگ های زعفران

زمانی که برگ ها دچار سرمازدگی می‌شوند، ظاهر برگ ها به شکل نکروز شده و  زرد رنگ می شود.

در سرمازدگی برگ ها پیاز زعفران از بین نمی‌رود اما دچار تنش سرما می شود و در سال آینده عملکرد آن به شدت کاهش می یابد. برای جلوگیری از کاهش عملکرد سال آینده در سرمازدگی برگ ها بهتر است از کود دامی پوسیده و کود ازته به صورت سرک استفاده شود.

 

با یک مشاوره درست و اصولی برداشت زعفرانتو چند برابر کن!
برای ارتباط با کارشناسان مجموعه دهکده موفقیت روی شماره های زیر کلیک کنید یا فرم زیر را تکمیل کنید .

نام(ضروری)

 

خسارت یخ زدگی زعفران چیست؟

عمدتا خسارت جبران ناپذیری بخاطر سرما به مزارع زعفران وارد نمیشود، اما مشکل اصلی که در سرمازدگی برگ ها به وجود می آید کاهش جذب مواد مغذی از طریق محلول پاشی و تا حدودی از طریق ریشه است، یعنی پیاز زعفران نمیتواند در شرایط سرمازدگی مواد غذایی را به خوبی جذب کرده و تغذیه شود.

 

راه های جلوگیری از سرمازدگی زعفران کدامند؟

 — پیاز زعفران را از اقلیم خودتان تهیه کنید.

پیازهای زعفرانی که از اقلیم متفاوتی به محل کشت جدید با اقلیم متفاوت منتقل می‌شوند عموماً در مقابل سرما مقاومت چندانی از خود نشان نمی‌دهد. بنابراین بهتر است برای کشت، پیاز زعفران را از خزانه هایی که کار تکثیر پیاز زعفران را در منطقه و اقلیم خودتان انجام می دهند تهیه کنید.

— از یک برنامه کودی مناسب استفاده کنید.

تقویت پیاز از طریق مشورت با کسانی که هم از تجربه کافی در کشت زعفران برخوردارند و هم علم کافی را در این باره دارند و در نتیجه تهیه بهترین کود گلدهی زعفران یکی از عوامل ضروری در کشت زعفران می باشد یا در راه حل بهتر می توانید آموزش کاشت زعفران به صورت اصولی را از مراجع معتبر تهیه کرده و آموزش ببینید.

کودهای زیادی هستن که میتوانند برای افزایش مقاومت بنه در برابر سرما استفاده شوند، توجه داشته باشید این برگهای پیاز زعفران هستند که بیشتر در معرض سرمازدگی قرار میگیرند پس لازم است به برگ ها توجه بیشتری داشته باشید.

هر چه گیاه زعفران بهتر تغذیه شود مقاومت بیشتری نیز به تنش سرما از خود نشان می دهد. عنصر پتاسیم یکی از عناصر مهم در مقاومت گیاه به تنش سرما می باشد. بهتر است در تغذیه گیاه از کودهای پتاس بالا استفاده شود.

استفاده از کودهای پوسیده ای که توسط گوگرد + اوره + باکتری تیوباسیلوس ( باکتری تجزیه کننده گوگرد ) عمل پوسیده شدن آنها انجام شده میتواند بنه را در برابر سرمازدگی مقاوم کند، اگر خاک کمبود یا بیشبود پتاسیم داشته باشه و یا به نحوی پیاز نتواند پتاسیم را جذب کند احتمالا بنه در برابر سرما آسیب پذیر میشود. در دو مرحله مقاوم سازی پیاز انجام می‌شود مرحله‌ی اول در زاج است بنابراین لازم است بهترین کود برای زاج آب زعفران را انتخاب کنید.

اما برای مقاومت برگها نسبت به سرما بهترین گزینه استفاده از آمینو اسید های فول به همراه سیلیکات پتاسیم در اولین نوبت محلول پاشی است. قبل از انجام محلول پاشی شرایط محلول پاشی رو رعایت کنید تا نهایت جذب رو داشته باشید.

دلایل سرمازدگی در گل زعفران

— زمین مناسبی را برای کشت انتخاب کنید.

اختلاف دمای شب و روز زمین هایی که در شیب جنوبی قرار دارند، بالاست؛ باعث می شود برفی که روی زمین قرار دارد به سرعت آب شود و در روز بعد دوباره زمین پوشیده از برف شود. چرخه بارش و ذوب سریع و هر روزه موجب بیشتر شدن خسارات ناشی از سرمازدگی در زعفران میشود.

در شیب های شمالی سرعت آب شدن برف کمتر است و چرخه ذوب و بارش وجود ندارد که خود موجب کاهش اثر سرمازدگی می شود.

بهتر است زمین هایی که دره و گودال ها هستند استفاده نشوند؛ چون هوای سرد در این مناطق بیشتر تجمع می یابد.

 — آبیاری به موقع = برداشت به موقع = جلوگیری از سرمازدگی زعفران

یکی از دلایلی که عموماً موجب سرمازدگی در زعفران می شود آبیاری دیرهنگام زعفران می باشد. آبیاری دیرتر از زمان مناسب باعث می شود که دوره گل دهی زعفران به دوره سرمای زمستانه برخورد کند و برداشتدر اثر سرمازدگی در زعفران انجام نشود.

شما به عنوان زعفران کار باید به وضعیت آب و هوایی منطقه خود توجه کنید و با دیدن اولین علائم سرمای زودرس حتماً از آبیاری زودهنگام استفاده کنید تا زعفران ها زودتر به مرحله گلدهی برسند و در معرض سرمای زودرس پاییز از بین نروند.

در آبیاری اول زعفران استفاده از پتاس و هیومیک اسید در جلوگیری از سرمازدگی در زعفران موثر است.

نحوه کشت زعفران در مازندران و ساری چگونه است؟ در مقاله ی دیگری بخوانید.

— پیاز زعفران را در عمق مناسب بکارید.

کم بودن عمق کشت یکی از دلایل سرما زدگی پیاز زعفران می باشد. وقتی عمق کشت پیاز کم است در معرض سرمای زمستان قرار می گیرند.

دمای عمق خاک در زمستان بیشتر از دمای سطح خاک می باشد به دلیل اینکه خاک انتقال دهنده ی خوبی برای حرارت نیست و تغییرات دما در خاک به کندی صورت میگیرد؛ بنابراین امکان سرمازدگی در زمستان برای پیاز زعفرانی که در عمق مناسب کشت شده، وجود ندارد.  عمق مناسب کاشت زعفران ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر می باشد.

— از کشت آرمانی استفاده کنید.

یکی از دلایل اصرار ما برای کشت آرمانی زعفران دقیقا این مورد است که موجب جلوگیری از سرمازدگی می شود! در کشت آرمانی تراکم کاشت پیازها در هر هزار متر بیشتر از کشت های سنتی می باشد.

تراکم کم در زمین های کشت سنتی یکی از عواملی است که موجب بروز سرمازدگی در زعفران و خسارت ناشی از آن در زمین می شود.

— سن مزرعه شما چقدر است؟

هر چه سن مزرعه کمتر باشد احتمال سرمازدگی در زعفران و خسارت ناشی از آن نیز افزایش پیدا می‌کند.

علت این اتفاق به دلیل فرصت کم پیازها برای تطبیق پیدا کردن با محیط جدید می باشد. در مناطقی که پیاز زعفران چند سال در معرض سرما بوده راحت تر می تواند به شرایط یخبندان عادت کند و افت عملکرد کمتری نسبت به پیاز زعفرانی که در اقلیم گرمتر به وجود آمده از خود نشان می دهد.

کارشناسان دهکده موفقیت در کتاب  آموزش کاشت زعفران pdf از ابتدا تا برداشت را جمع آوری کرده اند که می توانید آن را به رایگان دریافت کنید.

 

بعد از یخ زدگی زعفران چه کارهای را انجام بدیم/ ندیم؟

اگر در منطقه شما بروز سرمای زودرس پاییزه اتفاق افتاد راه کارهایی برای زعفران سرمازده وجود:

برفها را از روی زعفران ها کنار نزنید چون برف به عنوان یک عایق عمل می کند و دمای زیر برف بیشتر از دمای روی برف می باشد؛ بنابراین اندام هایی که در زیر برف قرار دارند خسارت کمتری خواهند دید.

در زمان یخبندان و بروز سرما زعفران را آبیاری نکنید زیرا این آبیاری در زمان یخبندان به بروز تنش سرما کمک می‌کند و باعث آسیب و خسارت بیشتر به پیاز زعفران می شود.

پیاز های باقی مانده از سرمازدگی را به کمک محلول پاشی زعفران درست و با برنامه تقویت کنید تا شاهد عملکرد کاهش عملکرد کمتری در سال آینده باشید. در مقاله ” بهترین کود برای محلول پاشی زعفران ” بیشتر در مورد کودهای مورد استفاده در این مرحله صحبت کرده‌ایم.

 

آیا بارش برف باعث یخ زدگی زعفران می شود؟

یکی از بدیهی ترین فواید برف برای زعفران، عایق کردن آن است. هنگامی که برف روی برگ های زعفران و زمین می نشیند، آن را در مقابل سرمای زیر صفر هوا محافظ میکند.

سرمای زیر صفر درجه در صورت عدم وجود برف باعث یخ زدن زمین تا اعماق زیاد می شود. این باعث صدمه دیدن سیستم ریشه پیاززعفران می شود. برف عایقی ایجاد میکند که مانع یخ زدن آب موجود در داخل سلولهای گیاه می شود و به این ترتیب از یخ زدگی زعفران جلوگیری می شود.

هنگامی که برف روی گیاه می نشیند، از آن در مقابل بادهای سرد و خشک زمستانی نیز محافظت می نماید. علت این است که پولک های برف شکل خاص متخلخل دارند و در داخل آنها فضای خالی پر شده با هوا وجود دارد.

هنگامی که پولکهای برف بر روی هم جمع می شوند، رسانایی آنها در مقابل انتقال حرارت بسیار کم میشود به طوری که نفوذپذیری دمای هوا به داخل برف کاهش یافته و پیاز زعفران از سرما دیدن زیاد محافظت می شود. بنابراین از ایجاد چرخه های مکرر یخ زدن و باز شدن یخ در گیاه جلوگیری می شود.

یکی دیگر از مزیتهای برف این است که فرایند یخ زدن و آب شدن آن باعث بهبود ساختار خاک می شود.

هر چه خاک سبک تر و متخلخل تر شود رشد و گسترش ریشه آسانتر می شود در نتیجه بهره وری گیاه افزایش می یابد. یکی دیگر از مزیت‌های برف این است که موادمغذی برای خاک در بر دارد.

برف در مسیر حرکت خود از آسمان به زمین در اتمسفر حامل نیتروژن و سولفور می شود. هنگامی که برف روی زمین ذوب می شود این عناصر از داخل آن آزاد می شوند و وارد خاک شده و جذب پیاز زعفران می شوند.

نیتروژن یک ماده مغذی لازم برای رشد گیاهان است. برف به حفظ رطوبت خاک در ماه‌های خشک زمستانی کمک میکند و با آب شدن خود آب در اختیار خاک قرار میدهد. این به معنی آبیاری تدریجی و تامین رطوبت پیاز است. گفته می شود بنه زعفران پس از زمستان سخت که بارش خوبی داشته گل بیشتری می دهد.

کلام آخر:

احتمال سرمازدگی زعفران را با رعایت همین چند نکته ساده می توانید به صفر برسانید. کافی است در زمان کشت زعفران که اتفاقا یک بار هم انجام می شود دقت و تمرکز لازم را داشته باشید.